USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/12445
Title: Actualitatea diagnosticului primar al cancerului și al stărilor precanceroase ale colonului prin irigoscopie
Authors: Sandu, Viorel
Sanduța, Carolina
Cuciuc, Sergiu
Keywords: cancer colorectal;stări precanceroase;irigoscopie
Issue Date: 2018
Publisher: The Scientific Medical Association of the Republic of Moldova
Citation: SANDU, Viorel, SANDUȚA, Carolina, CUCIUC, Sergiu. Actualitatea diagnosticului primar al cancerului și al stărilor precanceroase ale colonului prin irigoscopie. In: The Moldovan Medical Journal. 2018, vol. 61, RMI Congress Issue, pp. 93-94. ISSN 2537-6381.
Abstract: Introducere: Importanța irigoscopiei în diagnosticul cancerului de colon și a stărilor precanceroase este actualmente discutată și uneori interpretabilă. Deși se află în umbra colonoscopiei, care este standardul de aur, irigoscopia este mai ieftină, mai puțin dureroasă, minim invazivă, dar și mai puțin sensibilă și specifică, uneori greu tolerată de pacienți. Material și metode: Am efectuat un studiu retrospectiv în IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime, în perioada ianuarie-iunie 2017. Lotul de studiu a fost constituit din 150 de pacienți, care s-au adresat primar la indicația medicului de familie sau a medicilor de profil. S-au evaluat tipul și rata leziunilor canceroase și precanceroase identificate prin irigoscopie și confirmate ulterior prin colonoscopie. Rezultate: Au fost evaluați 150 de pacienți prin irigoscopie, dintre care 14 irigoscopii au fost raportate ca inadecvate. Pacienții diagnosticați cu diverticuloză, leziuni polipoide și cancer au fost direcționați ulterior să efectueze colonoscopie. Per total, irigoscopic s-au identificat 8 cazuri de cancer confirmat prin ambele investigații. Diverticuli s-au depistat la 51 de pacienți prin irigoscopie și la 23 – prin colonoscopie. Irigoscopic la 8 pacienți s-au depistat 11 leziuni polipoide cu mărimea de 10 mm sau mai mari. Colonoscopic s-au depistat 18 leziuni polipoide cu dimensiuni de la 5 mm. Per total, 17 leziuni polipoide sau defecte de umplere, identificate irigoscopic, nu au putut fi verificate prin colonoscopie. Concluzii: Irigoscopia depistează cu precizie înaltă cancerul de colon și diverticuloza. Sensibilitatea în detectarea leziunilor polipoide este slabă. Irigoscopia poate servi ca metodă complementară sau de alternativă în screeningul cancerului de colon.
metadata.dc.relation.ispartof: The Moldovan Medical Journal: The IVth Congress of Radiology and Medical Imaging of the Republic of Moldova with international participation, Chisinau, May 31 – June 2, 2018
URI: http://moldmedjournal.md/wp-content/uploads/2018/05/The-Moldovan-Medical-Journal-vol-61-mai.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12445
ISSN: 2537-6373
2537-6381
Appears in Collections:The Moldovan Medical Journal, Vol. 61, May 2018 RMI Congress Issue

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Actualitatea_diagnosticului_primar_al_cancerului_si_al_starilor_precanceroase_ale.pdf80.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback