USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/12867
Title: Consumul de pește în rîndul populației Republicii Moldova
Authors: Țurcanu, Gheorghii
Dupouy, Eleonora
Bahnarel, Ion
Keywords: specii de pește;consum
Issue Date: Oct-2020
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Abstract: Introducere. Cantitățile de pește, crustacee și moluște consumate per capita, distribuite per specie în rândul populației Republicii Moldova sunt foarte puțin studiate. Datele obținute pot fi utile pentru evaluarea riscului expunerii populației la metil mercur, bifenili policlorurați, dioxine sau aprecierea beneficiilor nutriționale (aportul de proteine, aminoacizi, grăsimi, vitamine, săruri minerale).Scopul. Aprecierea, estimarea și caracteristica consumului de pește, crustacee și moluște (PCM) pentru populația generală a Republicii Moldova pentru perioada 2005-2017. Materiale și metode. Este un studiu descriptiv, cu aplicarea metodei indirecte de colectare a datelor. Identificarea speciilor de pești, cuantificarea consumului s-a efectuat cu softul FishStatJ v4.00.9. Datele per specie (serii anuale) pentru perioada 2005- 2017, tone pe an, s-au transformat în grame pe zi per capita. S-a exclus componenta necomestibilă prin aplicarea factorilor de conversie (FC). Datele au fost comparate ulterior cu anuarele Biroului Național de Statistică (BNS) ’’Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei’’ pentru anii 2005-2017.Rezultate. Pentru anii 2005-2017 tendința consumului de PCM per capita (figura 1), a indicat o crește de la 26.7 g/zi în 2005 la 38.0 g/zi în 2017. La fel și datele raportate de BNS, 32.1 g/zi în 2006 la 46.3 g/zi în 2017. S-a estimat că consumul mediu este de 19.68g/zi per capita (2005-2017). 97.3% din consumul mediu se datorează consumului de (figura 2): clupeide (hering, sardine) - 6.4g/zi (32.8%), crapul - 4.1g/zi (21.05%), specii nespecificate 3.1g/zi (15.7%), macroul - 1.61g/zi (8.17%), merluciul - 1.1g/zi (5.6%), putasu - 0.95g/zi (4.84%), somonul - 0.824 g/zi (4.19%), batogul - 0.74g/zi (3.78%), polacul - 0.22g/zi (1.14%), tonul - 0.09 g/zi (0.47%). Cantitățile sunt estimate per capita.Concluzii. ØConsumul de pește pentru perioada 2005-2017 are o tendință de creștere continuă. Populația Republicii Moldova consumă 26 specii diferite de pește. ØCele mai consumate fiind heringul/sardinele și crapul cu o pondere de 32.8% și 21.0% respectiv. Totuși, 15.7%rămân incerte din cauza neidentificării speciilor.
URI: https://stiinta.usmf.md/ro/manifestari-stiintifice/zilele-universitatii
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12867
Appears in Collections:Culegere de postere

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TURCANU_Gheorghii.pdf189.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback