USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/14344
Title: Esofagectomie transhiatală (cu torace închis) sau transtoracică (cu toracotomie) în tratamentul cancerului de esofag?
Authors: Dragomir, C.
Issue Date: 2011
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: DRAGOMIR, C. Esofagectomie transhiatală (cu torace închis) sau transtoracică (cu toracotomie) în tratamentul cancerului de esofag? In: Arta Medica. 2011, nr. 3(46), pp. 125-126. ISSN 1810-1852.
Abstract: Introducere. Tehnicile chirurgicale de esofagectomie se împart, in funcţie de calea de a-bord, în două mari categorii: transhiatale (ETH – cu torace închis) şi transtoracice (ETT cu toracotomie). Alegerea uneia sau alteia dintre tehnici se face în funcţie de anumite criterii obiective dar şi în funcţie de preferinţa chirurgului. Scop. Pe baza experienţei personale şi a datelor din literatură se încearcă optimizarea alegerii uneia dintre cele două căi de abord. Material şi metodă: 56 esofagectomii cu viza de radicalitate pentru cancer de esofag, dintre care 24 ETH (pe cale transhiatală) şi 32 ETT (pe cale transtoracică). S-au comparat morbiditatea, mortalitatea şi rezultatele postoperatorii imediate ale celor două tehnici. Rezultate. Diferenţe statistic semnificative s-au înregistrat în privinţa complicaţiilor: mediastinită (12,5% pentru ETT şi 4,2% pentru ETH), pneumonii (20,8 % ETH şi 6,2% pentru ETT) şi ARDS – detresă respiratorie acută (12,5% pentru ETH si 6,2% pentru ETT). Cu toate acestea, mortalitatea nu e diferit semnificativ statistic: 16,7 pentru ETH si 15,6% pentru ETT (mortalitate globală 16%). Concluzii. - Starea biologica precară, şi disfunctii respiratorii severe la bolnavi cu leziuni ale esofagului toracic inferior sau superior reprezintă criteriile obişnuite pentru indicaţia de ETH. Alternativa rezecţiei la vedere prin ETT este discutabilă din punct de vedere al eficientei oncologice dar creşte riscul complicațiilor. Avantajele limfadenectomiei mediastinale pe cale transtoracică nu au fost demonstrate şi există controverse în privinţa ratei supravieţuirii superioară la bolnavii cu ETT faţă de ETH. De aceea, indicaţiile ETH se pot extinde la toate cazurile la care este tehnic posibilă.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14344
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica Vol. 46 No.3, 2011 ediţie specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback