USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15549
Title: Gestionarea deşeurilor rezultate din activităţile medicale în conformitate cu cerinţele OMS şi standardele UE
Authors: Leahu, Eduard
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: LEAHU, Eduard. Gestionarea deşeurilor rezultate din activităţile medicale în conformitate cu cerinţele OMS şi standardele UE. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 2(41), pp. 77-78. ISSN 1729-8687.
Abstract: Actualitate. Deșeurile infecţioase rezultate din activităţile medicale (DAM) au reprezentat dintotdeauna o problemă gravă pentru sănătatea publică, însă pericolul s-a accentuat în ultimul timp. Un risc major de transmitere a infecţiilor parenterale apare în urma înţepaturilor și leziunilor cu DAM tăietorînţepătoare. Conform unor date bibliografice (Н.А. Семина, Ф.А. Ковалева, 2002), de la 2 pâna la 4% din persoanele cu inţepături fac hepatită virală. În regiunea Кirov (Federaţia Rusă), din 5945 de cazuri de hepatită virală B şi C, înregistrate pe parcursul anilor 2000-2002, 5,1% au fost depistate la lucrătorii medicali (H.B. Дехтеарева, 2003.) Obiectiv: evaluarea nivelului de conștientizare și de pregătire a personalului medical privitor la DAM, precum și a fluxului DAM în interiorul IMS, din momentul producerii-segregării până la etapa finală. Materiale și metode. Pentru efectuarea studiului a fost realizată chestionarea și evaluarea SGDAM în IMS publice și private, privitor la cunoștinţele, practicile personalului medical. Totodată, au fost studiate datele privind cantităţile de DAM pe categorii din cele trei zone ale ţării (Nord, Centru, Sud). Rezultate obţinute. Conform datelor obţinute, am constatat următoarele: SGDAM la moment în instituţiile medicale funcţionează parţial. Nu se respectă cerinţele OMS atât la etapa de produceresegregare, cât și la etapa finală de utilizare a DAM. SGDAM este alcătuit din două compartimente direct proporţionale: organizatoric și tehnico-material, care vor funcţiona numai în baza cadrului legal aliniat la directivele UE. Lanţul veridic al masurilor organizatorice GDAM constituie: • Schema SGDAM pentru fiecare IMS separat • Pregătirea profesională a cadrelor responsabile de GDAM • Instruirea personalului IMS va fi efectuată la angajare, lunar, trimestrial privitor la regulile de gestionare DAM • Alcătuirea schemei de personal în baza fișelor de post, care să evidenţieze responsabilul pe GDAM • Documentaţia privind informaţia despre deșeurile rezultate din activităţile medicale. Concluzie. SGDAM trebuie să fie bine definit și integrat, astfel ca managementul de funcţionare să fie simplu și accesibil, pentru a putea fi respectate principiile de bază: sănătate, ecologie, economie.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Conferinţa știinţifică naţională cu participare internaţională “Optimizarea supravegherii epidemiologice în infecţiile nosocomiale”, 25 mai 2012, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_41_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15549
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (41) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GESTIONAREA_DESEURILOR_REZULTATE_DIN_ACTIVITATILE_MEDICALE.pdf111.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback