USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15589
Title: Aplicaţii ale teleecografiei în depistarea formaţiunilor tumorale mamare. Studiu retrospectiv
Authors: Suteu, Titus
Constantin, Daniela
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: TITUS, Suteu, CONSTANTIN, Daniela. Aplicaţii ale teleecografiei în depistarea formaţiunilor tumorale mamare. Studiu retrospectiv. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 103. ISSN 1729-8687.
Abstract: Introducere. Telemedicina este utilizată în lumea întreagă pentru a media distanţele dintre pacienţii din zonele defavorizate şi medicul-specialist. Dezvoltarea reţelelor de comunicaţie prin Internet, lipsa acestora fiind considerată până de curând un dezavantaj major, reprezintă o mare oportunitate pentru telemedicină. În România sunt deja implementate cu succes câteva proiecte de telemedicină ce utilizează pentru transferul informaţiilor fibra optică sau serviciile unor operatori ai reţelelor de telefonie mobilă. Obiectivul acestei lucrări este acela de a prezenta beneficiile implementării soluţiilor de telemedicină într-un sistem-pilot pentru o eventuală extindere la nivel regional și, eventual, naţional de sănătate, prin depistarea timpurie a formaţiunilor tumorale mamare și monitorizarea acestora. Material şi metodă. TeleView reprezintă sistemul de telemedicină ce permite transferul imaginilor ecografice la distanţă în timp real; fluxul de date fiind bidirecţional, specialistul din centrul terţiar poate ajusta de la distanţă parametrii ecografului şi este în permanentă legatură audio-video cu pacientul. S-a utilizat pentru examinarea ecografică un ecograf LogicScan 128, transductor liniar cu frecvenţa 8-10 Mhz, programul TeleView, conexiune audio-video cu posibilitatea indicării poziţiei exacte a transductorului în timpul examinării, conexiune securizată (criptare 256 bit AES). Au fost examinaţi prin teleecografie mamară un număr de 437 de pacienţi, dintre care 435 femei şi 2 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 76 de ani. S-a folosit atât examinare în scara gri, cât şi examinare doppler color şi power-angio, diferenţiindu-se formaţiunile focale solide, vascularizate sau nu, de cele lichidiene. Rezultate. Ca principiu, o soluţie de investigaţie prin telemedicină trebuie să genereze un număr mai mic sau egal de erori decât prin utilizarea metodei de investigaţie directă (clasică). Studiul prospectiv include examinările ecografice mamare realizate în cab. de teleecografie în intervalul ianuarie 2009 – decembrie 2011 (3 ani). Dintr-un număr de 437 de pacienţi examinaţi s-au evidenţiat formaţiuni focale mamare la 129 de pacienţi. Concluzii. Telemedicina reprezintă o oportunitate pentru sistemele de sănătate din România şi Republica Moldova, un concept actual ce poate fi pus în practică fără întârziere. Rezulatele vor fi imediate: diagnostic precis şi rapid, tratament prompt şi eficient, fără costuri pentru transportul pacienţilor.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15589
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback