USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15609
Title: Diagnosticul imagistic al carcinomatozei peritoneale
Authors: Caraiani, Cosmin
Lebovici, Andrei
Moale, Mihai
Badea, Radu
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: CARAIANI, Cosmin, LEBOVICI, Andrei, MOALE, Mihai, BADEA, Radu. Diagnosticul imagistic al carcinomatozei peritoneale. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 116. ISSN 1729-8687.
Abstract: Carcinomatoza peritoneală este una dintre principalele cauze de nerezecabilitate a formaţiunilor tumorale abdominale și pelviene. Ea este frecvent nediagnosticată imagistic și este descoperită doar în cursul intervenţiei chirurgicale. Obiectivul acestei prezentări este de a informa privitor la modul în care ecografia și tomografia computerizată pot contribui la diagnosticul carcinomatozei peritoneale și de a avertiza medicii-radiologi asupra unor posibile aspecte particulare ale carcinomatozei peritoneale care, fiind interpretate incorect, pot duce la diagnostice fals negative. Locurile în care descoperim cel mai frecvent noduli de carcinomatoză peritoneală sunt fundul de sac Douglas (50%), joncţiunea ileocecală (40%), mezosigma (20%). Coalescenţa mai multor depozite metastatice duce la o reacţie desmoplastică, ce este mai ușor de vizualizat imagistic și este important să fie interpretată în context clinic. Invazia grăsimii mezenterice produce un aspect „infiltrat” al acesteia (la TC) și o creștere a ecogenităţii sale (ecografic). Prezenţa lichidului de ascită, cu precădere în anumite localizări, este un semn indirect ce poate sugera existenţa carcinomatozei peritoneale. Lucrarea își propune să descrie principalele semne de carcinomatoză peritoneală în ecografie (optimizată prin administrarea produsului de contrast) și TC.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15609
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diagnosticul_imagistic_al_carcinomatozei_peritoneale.pdf102 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback