USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15638
Title: Valoarea examinării prin tomografie computerizată în diagnosticul pancreatitei acute.
Authors: Vovc, Virgiliu
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină
Citation: VOVC, Virgiliu. Valoarea examinării prin tomografie computerizată în diagnosticul pancreatitei acute. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), pp. 135-136. ISSN 1729-8687.
Abstract: Introducere. Pancreatita acută, greu de diagnosticat în primele momente din cauza factorilor etiologici multipli, fiziopatogenezei complexe, necesită un raţionament medical privind diagnosticul de urgenţă, fiind necesară o decizie rapidă, formulată după o evaluare clinică, de laborator și imagistică. La aplicarea unui tratament timpuriu, pancreatita acută evoluează favorabil și doar în 20% din cazuri boala are o evoluţie severă, degenerând în pancreatită necrotico-hemoragică. O valoare indiscutabilă în determinarea gradului de extindere a procesului inflamator pancreatic îl au examinările imagistice. Scopul studiului: evaluarea tomografiei computerizate (TC) spiralate în diagnosticul pancreatitei acute. Materiale și metode. Pentru aprecierea valorii metodelor imagistice de diagnostic (ecografie abdominală și tomografie computerizată) în aprecierea gradului de extindere a procesului inflamator pancreatic, am considerat utilă analiza retrospectivă a 47 de pacienţi care s-au adresat în departamentul de urgenţă al IMSP Centrul Știinţifico-Practic de Medicină Urgentă din municipiul Chișinău. Concluzii. Se înregistrează o incidenţă sporită a pancreatitei acute la persoanele apte de muncă, cu o răspândire mai înaltă în regiunea de Centru a republicii, cu prevalare în localităţile urbane. Diagnosticul pancreatitei acute trebuie definitivat în primele 48 de ore de la debutul bolii, pentru preîntâmpinarea formelor severe. Ecografia abdominală constituie metoda imagistică de primă intenţie în diagnosticul pancreatitei acute. Însă valoarea ei este limitată adesea de ileusul dinamic, prin gazele acumulate intestinal. Tomografia computerizată, cu administrare de substanţă contrastantă nonionică pe cale intravenoasă, este metoda modernă de elecţie în diagnosticarea, planificarea deciziilor şi tacticii chirurgicale în această patologie.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15638
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Valoarea_examinarii_prin_tomografie_computerizata_in_diagnosticul_pancreatitei_acute.pdf160.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback