USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15642
Title: Rolul tomografiei computerizate în determinarea modificărilor pancreasului la copiii cu fibroză chistică
Authors: Crîjanovschi, Iu.
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: CRÎJANOVSCHI, Iu. Rolul tomografiei computerizate în determinarea modificărilor pancreasului la copiii cu fibroză chistică. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 139. ISSN 1729-8687.
Abstract: Scopul studiului: examinarea pancreasului prin tomografie computerizată pentru estimarea modificărilor pancreatice caracteristice fibrozei chistice la copii. Material și metode. Metodologia studiului: realizarea examenului pancreasului prin tomografie computerizată (TC) la 16 pacienţi cu vârsta de 5-18 ani cu fibroză chistică. Examenul prin TC spiralată multiplanară a pancreasului a permis evaluarea dimensiunilor glandei și a modificărilor de structură. Fibroza chistică (FC) este cea mai frecventă patologie ereditară, fiind condiţionată de disfuncţia regulatorului transmembranar al fibrozei chistice (CFTR), cu rol de canal pentru transportul ionilor de clor. Acest defect determină o viscozitate excesivă a secreţiilor glandelor exocrine, ca urmare se dezvoltă modificări ale mai multor sisteme și organe, cum ar fi sistemul respirator, aparatul digestiv, sistemul reproductiv. Simptome gastrointestinale apar la 85-90% din copiii cu fibroză chistică Afectarea pancreatică este un proces patogenic important în realizarea clinică a fibrozei chistice, fiind caracterizată de insuficienţă pancreatică exocrină, care se dezvoltă la 85-90% din pacienţii cu FC din perioada sugarului și provoacă steatoree, flatulenţă, dureri abdominale. Denumirea maladiei de fibroză chistică reflectă modificările caracteristice ale pancreasului, care se creează prin fenomene de substituţie a ţesutului pancreatic exocrin cu ţesut fibros și adipos. Leziunile pancreatice sunt rezultatul obstrucţiei canalelor excretorii de secreţii vâscoase. Procesele inflamatorii și de atrofie din pancreas la pacienţii cu fibroză chistică sunt bine identificate prin explorări imagistice de tomografie computerizată spiralată. În cazul în care diagnosticul de FC este dubios, constatările determinate la examenul imagistic al pancreasului pot fi utile pentru confirmarea maladiei.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15642
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback