USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15644
Title: Elastografia glandei prostatice
Authors: Gheţiu, I.
Eftodi, M.
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: GHEŢIU, I., EFTODI, M. Elastografia glandei prostatice. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 140. ISSN 1729-8687.
Abstract: Ultrasonografia are o poziţie de lider în diagnosticul leziunilor prostatei. Lipsa de probe specifice ale tumorilor provoacă greutăţi în interpretarea imaginilor de diagnostic. În structura glandei prin ecografie se găsesc adesea așa-numitele zone hipoecogene, care sunt dificil de diferenţiat printre leziunile tumorale și inflamatorii ale ţesutului local. Sonoelastografia permite aprecierea elasticităţii și rigidităţii prostatei și poate fi folosită ca o metodă de diferenţiere de diagnostic în zonele suspecte de cancer. E cunoscut faptul că ţesutul tumoral este mai rigid decât ţesutul normal ori cel cu semne de proces inflamator. Prin sonoelastografie elasticitatea ţesutului este marcată în culori diferite pe ecranul de scanare cu ultrasunete. Cele mai dure și rigide sunt marcate în nuanţă de albastru, iar cele mai elastice (moi) – în nuanţă de roșu. Cu ajutorul sonoelastografiei focarele de leziuni tumorale pot fi detectate mai frecvent, fiind calificate cu un grad de precizie mai mare decât în modul standard în regim B de scanare. Sonoelastografia glandei prostatice este o metodă suplimentară de examinare și are următoarele valori de diagnostic: • Metoda a arătat o mai mare precizie de diagnosticare a naturii modificărilor din ţesutul prostatic. • Sonoelastografia ridica specificitatea ecografiei transrectale standard în special în zonele hipoecogene. • Prezenţa semnelor suplimentare de proces benign permite reducerea numărului de puncţii nejustificate și selectarea grupului de pacienţi pentru observaţie în dinamică; • Cu ajutorul elastografiei este posibil diagnosticul diferenţial dintre zonele cu caracter inflamator și cu caracter tumoral. Indicaţiile pentru sonoelastografia glandei prostatice: • Căutarea sectorului modificat în ţesutul prostatei cu valori mari PSA și nonpalpabil; palpabil, dar nevizibil la scanarea-standard în regim B. • Cu scop de diferenţiere între procesul inflamator și cel tumoral. • Precizarea volumului afectării ţesutului prostatic de către tumoare, afectarea capsulei, veziculelor seminale, pereţilor vezicii urinare și ţesuturilor adiacente. • Monitoringul tratării cancerului de prostată.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15644
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Elastografia_glandei_prostatice.pdf256.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback