USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15659
Title: Particularităţi clinico-ecografice în abcesul la prostată
Authors: Eftodi, Mihai
Sajin, Victor
Issue Date: 2012
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină"
Citation: EFTODI, Mihai, SAJIN, Victor. Particularităţi clinico-ecografice în abcesul la prostată. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2012, nr. 4(43), p. 145. ISSN 1729-8687.
Abstract: Scopul lucrării. Abcesul glandei prostatice complică evoluţia procesului acut bacterian la fiecare al 10-lea pacient. În cazul neaplicării tratamentului timpuriu, procesul se poate complica cu sepsis. La apariţia abcesului prostatei contribuie lipsa tratamentului prostatitei bacteriale acute. Metode de bază în diagnosticul abcesului glandei prostatice este ultrasonografia transrectală. Materiale și metode. Particularităţile clinicoecografice ale abcesului glandei prostatice, studiate la 95 de pacienţi cu vârsta cuprinsă între 17 și 75 de ani, care au urmat tratament în perioada 2000-2010. Diagnosticul preventiv include examinarea clinică, de laborator și ultrasonografia transrectală a glandei prostatice. Rezultate. Particularităţile clinico-ecografice ale abcesului prostatei indică divergenţe de 59% între datele clinice de laborator și tabloul ecografic cu prevalenţă: 1. Forme atipice cu tablou clinic ștears la 80% din pacienţi. 2. Forme avansate cu complicaţii purulente la 30%. 3. Pacienţi cu statut imunodeficitar – 54%. 4. Cazuri de diagnostic întârziat al abcesului glandei prostatice, din cauza lipsei investigaţiei ultrasonografice pe parcursul tratamentului prostatitei acute – 51%. 5. Cazuri de abces al glandei prostatice cu rezultat bacteriologic negativ, ca urmare a antibioterapiei îndelungate în tratamentul prostatitei acute – 57 %. 6. Cazuri letale cauzate de abcesul glandei prostatice în urma septicemiei – 3 %. Luând în consideraţie aceste particularităţi, se evidenţiază 2 grupuri de pacienţi. Primul grup, cu vârsta de 25±5 ani, de regulă, purtători de HCV hepatită, având în anamneză infecţii urogenitale multiple. Al doilea grup – pacienţii de vârstă înaintată – 65±5 ani – care suferă de diabet zaharat tip II, obezitate și care au în anamneză diverse intervenţii chirurgicale transuretrale la prostată și la vezica urinară. Pentru aceștia sunt caracteristice forme solitare și necomplicate ale abcesului glandei prostatice. Raportul pacienţilor grupurilor I și II este de 2:1. Concluzii. În cazul procesului inflamator de geneză necunoscută, este necesar de a preîntâmpina dezvoltarea abcesului prostatei la următoarele grupe de pacienţi: la tineri care au suportat multiple infecţii urogenitale; la pacienţii de vârstă înaintată care suferă de diabet zaharat și care au suportat diferite intervenţii transuretrale; la bolnavii cu retenţie urinară acută și cu epididemită acută. Tuturor acestor pacienţi este obligatoriu de indicat în planul de investigaţii ultrasonografia transrectală a glandei prostatice, pentru a diferenţia prostatita acută de abcesul prostatei.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Congresul al III-lea al medicilor-imagiști din Republica Moldova cu participare internaţională "Actualităţi în imagistica medicală", 26–28 septembrie 2012, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm4_43_2012.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15659
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (43) / 2012

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Particularitati_clinico_ecografice_in_abcesul_la_prostata.pdf77.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback