USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/15960
Title: Posibilitatea obţinerii remisiunii clinice prin administrarea triplei terapii cu metotrexat, leflunomid şi wobenzym la pacienţii cu artrită reumatoidă
Authors: Osama, Hellis
Issue Date: 2011
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: OSAMA, Hellis. Posibilitatea obţinerii remisiunii clinice prin administrarea triplei terapii cu metotrexat, leflunomid şi wobenzym la pacienţii cu artrită reumatoidă. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2011, nr. 2(2), pp. 45-46. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. The aim of the study was to assess the possibility to obtain clinical remission under the triple therapy with a combination of methotrexate (MT), leflunomide (LF) and Wobenzym (WFB) in patients with rheumatoid arthritis.
Scopul lucrării: a evalua posibilitatea obţinerii remisiunii clinice la administrarea triplei terapii combinate cu metotrexat, leflunomid şi wobenzym la bolnavii cu artrită reumatoidă. Material şi metode. În studiu au fost incluşi 150 de pacienţi cu artrită reumatoidă. În rezultatul randomizării, 50 dintre ei primeau terapia triplă combinată (metotrexat, leflunomidă şi wobenzym), 100 de pacienţi – monoterapie, din care 50 cu metotrexat, alţii 50 cu leflunomidă. Ca rezultat, toate grupurile de pacienţi au fost comparabile după toţi indicii clinici şi demografici. Rezultate. Remisiunea clinică (DAS<1,6) la 24 de luni de studiu a fost observată la pacienţi care au primit tratament triplu mai frecvent (la 22,2%) decât la cei care au primit doar MT (7,4%) sau LF (10,2%), fiind semnificativă statistic (p=0,025). Criteriile mai „stricte” pentru remisiune clinică (ARA,1981) sunt, de asemenea, în concordanţă cu un număr mare de pacienţi care primesc terapie triplă (18,5%) decât numărul celor cu MT şi LF în monoterapie (7,4%), iar diferenţele şi aici au fost semnificative (p=0,002).Rezultatele acestor comparaţii statistice ar putea fi afectate de faptul că studiul nostru a inclus relativ puţini pacienţi. Această limitare a fost din cauza dificultăţilor la selectarea pacienţilor, deoarece una dintre condiţiile principale pentru includerea în studiu a fost absenţa în trecut a folosirii adecvate a medicamentelor de bază, utilizate în această cercetare, ceea ce se întâmplă rar în practică. La compararea dinamicii individuale a diferenţelor de eficacitate dintre grupuri diferenţe nu au fost găsite. S-a observat doar o tendinţă spre efect pozitiv mai mare a triplei terapii în ceea ce priveşte numărul de articulaţii tumefiate (p=0,053; U-test Mann-Uitni) şi scorul DAS 28 (p=0,060; U-test Mann-Uitni). Concluzii. După datele studiului, prin tripla terapie de bază (administrarea concomitentă a metotrexatului, leflunomidei şi wobenzymului) se obţine o înaltă eficacitate la bolnavii cu AR de activitate înaltă, inducând remisiune clinică la 9 bolnavi (23,07%).
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Conferinţa naţională în medicina internă din Republica Moldova cu participare internaţională, 19-20 mai 2011, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_2_2011.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/15960
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (2) / 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
POSIBILITATEA_OBTINERII_REMISIUNII.pdf83.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback