USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16007
Title: Infecţia cu Helicobacter pylori şi prezenţa efectelor secundare în tratamentul per os cu bisfosfonaţi
Authors: Pascari-Negrescu, Ala
Groppa, Liliana
Chiaburu, Lealea
Rotaru, Larisa
Issue Date: 2011
Publisher: Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova
Citation: PASCARI-NEGRESCU, Ala, GROPPA, Liliana, CHIABURU, Lealea, ROTARU, Larisa. Infecţia cu Helicobacter pylori şi prezenţa efectelor secundare în tratamentul per os cu bisfosfonaţi. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2011, nr. 2(2), pp. 77-78. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. One of the most common adverse effects of orally administered bisphosphonates are dyspeptic manifestations: heartburn, belching, pain „retrosternal” oesophageal.
Actualitate. Unul dintre cele mai comune efecte nedorite ale administrării bisfosfonaţilor per os sunt manifestările dispeptice: pirozisul, eructaţiile, durerea „retrosternală” esofagiană, gastralgiile.Scopul lucrării. În lucrarea prezentată ne-am propus să urmărim o eventuală corelaţie între infectarea helicobacteriană şi prezenţa efectelor adverse ale administrării bisfosfonaţilor per os. Material şi metode. Au fost examinate 60 de paciente cu vârsta de la 45 până la 75 de ani, diagnosticate cu osteoporoză, care au urmat tratament cu alendronat 70 mg săptămânal per os, pe o durată de la 1 lună până la 1 an, şi care au relatat dispepsie cel puţin la 1 administrare a preparatului. Lotul de martori a fost alcătuit din 40 de paciente supuse aceluiaşi tratament, dar care nu au avut manifestările dispeptice menţionate. Investigaţiile efectuate: hemoleucograma, bilirubina, ALAT, ASAT, gamaGTP, glicemia, HBsAg, antiHBsAg, antiHCV. Fibrogastroduodenoscopia, pH-metria, testul ureazic rapid pentru determinarea H.pylori, Ultrasonografia organelor abdominale de ansamblu. Toate pacientele au folosit antecedent AINS, dar fără manifestări dispeptice evidente. La momentul luării în studiu şi al examenului endoscopic administrarea acestor preparate a fost sistată. Rezultate. În lotul de bază, la 7 persoane a fost depistat ulcer duodenal în faza de cicatrice şi la 2 persoane – ulcer activ, practic asimtomatice în antecedenţă. Toate aceste 9 cazuri au fost H.pylori pozitive, pH în 5 cazuri – cu aciditate sporită. La 39 paciente din 60, FGDS a vizualizat prezenţa gastritei (30 – mucoasa hiperemiată, erozii superficiale, punctiforme, şi 9 cu semne de atrofie a mucoasei). Dintre aceste paciente, H.pylori pozitive au fost 30 de persoane, aciditate sporită au avut 17, o pacientă a avut hernie hiatală axială. Boala de reflux gastroesofagian a fost diagnosticată în rândul pacientelor cu manifestări adverse în 3 cazuri. În total, H.pylori a fost pozitiv la bolnavele din lotul de bază în 43 cazuri (71,7%). În lotul-martor H.pylori a fost depistat la 10 bolnave (33,3%). La pacientele din lotul-martor a fost 1 caz de ulcer duodenal în remisie şi 11 cazuri de gastrită . Concluzii. Incidenţa infectării cu H.pylori în rândul pacientelor cu toleranţă redusă la tratamentul cu bisfosfonaţi a fost semnificativă (71,7%), de peste 2 ori mai mare decât la bolnavele din lotul-martor, sugerând necesitatea investigaţiilor de rigoare până la iniţierea tratamentului cu bisfosfonaţi şi efectuarea unui tratament de eradicare şi gastroprotecţie.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie și Management în Medicină: Conferinţa naţională în medicina internă din Republica Moldova cu participare internaţională, 19-20 mai 2011, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm2_2_2011.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16007
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (2) / 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
INFECTIA_CU_HELICOBACTER_PYLORI_SI_PREZENTA.pdf71.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback