USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16371
Title: Studii de preformulare a unor picaturi auriculare cu acțiune antimicotică
Other Titles: Preformulation studies of some antifungal ear drops
Authors: Uncu, Livia
Ciobanu, Nicolae
Voloșin, Anastasia
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: UNCU, Livia, CIOBANU, Nicolae, VOLOȘIN, Anastasia. Studii de preformulare a unor picaturi auriculare cu acțiune antimicotică. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 44. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Afecţiunile urechii, și in special otomicozele ocupă un loc aparte în grupul maladiilor ORL. Datele statistice arata, ca frecvență otomicozelor variază de la 7% pina la 26% din toate maladiile urechii. În dependenţă de etiologia, patogeneza şi localizarea maladiei, una dintre cele mai des utilizate forme farmaceutice pentru tratamentul acestor afecţiuni sunt picăturile auriculare. Luand in consideratie polietiologia otomicozelor, tratamentul trebuie sa includa agent antifungic si unul antibacterian. Aceasta se poate realiza folosind picaturile auriculare combinate. Ne-am propus elaborarea unei combinații cu conținut de econazol în calitate de remediu antimicitic și ciproflaxacină în calitate de substanță cu acțiune antibacteriană. Material și metode: Substanțe medicamentoase: econazol nitrat și ciprofloxacină clorhidrat; excipienți, solvenți în corespundere cu Farmacopea Europeană. Rezultate: Pentru selectarea formulei optimale a picaturilor auriculare, substantele medicamentoase au fost incorporate în excipienţi de natură diferită. S-au cercetat 3 compoziţii ce conţin în calitate de principii activi ciprofloxacină și econazol, emulgatori, stabilizatori si ajustatori de pH. În urma studiilor de preformulare a picăturilor auriculare, dar și a celor de compatibilitate, a fost selectată o singură compoziție, care are în calitate de excipenti: Polisorbat 20 – agent de mărire a solubilităţii si ca emulgator; PEG-400 în calitate de agent pentru mărirea vâscozităţii; solutia tampon citrat cu continut de citrat de sodiu/clorura de sodiu cu pH=7,8 – în calitate de corector al pH-ului (pH-ul favorabil pentru picături auriculare este între 5-7,5); nipagină – conservant (0,02-0,08%). Concluzii: În urma inițierii cercetărilor în vederea elaborării unui nou remediu combinat cu continut de econazol (antifungic) și ciprofloxacină (antibacterian) a fost selectată compoziția optimală a picaturilor auriculare. Aceste studii vor sta la baza elaborării tehnologiei de preparare pentru această formă farmaceutică.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16371
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
44_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf72.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback