USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16376
Title: Evaluarea activităţii antifungice a unor noi 2-((4-clorofeno-xi) metil)-N-(arilcarbamotioil) benzamide
Other Titles: The antifungal activity evaluation of new 2-((4-chlorophenoxy) methyl )-N- (arylcarbamothioyl) benzamides
Authors: Missir, Alexandru Vasile
Limban, Carmen
Chifiriuc, Mariana Carmen
Dițu, Lia Maria
Morușciag, Laurențiu
Nuță, Diana Camelia
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: MISSIR, Alexandru Vasile, LIMBAN, Carmen, CHIFIRIUC, Mariana Carmen et al. Evaluarea activităţii antifungice a unor noi 2-((4-clorofeno-xi) metil)-N-(arilcarbamotioil) benzamide. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 49. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Au fost proiectaţi, obţinuţi şi caracterizaţi noi derivați ai tioureei, în scopul evaluării activităţii antifungice. Materiale şi metode: Acidul 2-(4-clorofenoximetil)benzoic a fost refluxat cu clorură de tionil, obţinându-se clorura de 2-(4-clorofenoximetil)benzoil, care a reacționat cu tiocianatul de amoniu. Izotiocianatul de 2-(4-clorofenoximetil) benzoil rezultat, a fost tratat cu amine primare pentru a obţine noi derivaţi ai N-[2-(4-clorofenoximetil) benzoil]-tioureei N’-fenil substituite. Pentru evaluarea acţiunii antifungice s-au utilizat 6 tulpini de levuri izolate din surse industriale, 9 tulpini de levuri izolate din mediul clinic şi 11 tulpini de fungi filamentoşi izolaţi în urma procesului de control microbiologic al unor produse alimentare. Activitatea antifungică s-a testat calitativ, printr-o metodă difuzimetrică adaptată. Analiza cantitativă s-a realizat prin metoda microdiluţiilor seriale binare în mediu lichid. Studiul efectului sinergic al unor antifungice cu benzamidele nou sintetizate s-a realizat prin metoda E-Test. Rezultate: În urma screening-ului calitativ al activităţii antifungice a noilor bezamide testate pe levuri, s-a observat că eficienţa acestora a variat în funcţie de specia testată şi de compus. Dintre tulpinile industriale, cea mai sensibilă specie levurică s-a dovebit a fi Debariomyces hansenii. Sensibile au fost şi majoritatea tulpinilor clinice de Candida albicans. În metoda calitativă de determinare a activităţii noilor compuşi asupra tulpinilor de fungi filamentoşi, s-au observat modificări ale caracterelor de cultură, în sensul apariţiei unor colonii de dimensiuni mai reduse, ca urmare a afectării gradului de dezvoltare şi de maturare a hifelor miceliene. În determinarea cantitativă a activităţii antifungice prin stabilirea concentraţiei minime inhibitorii (CMI), în cazul levurilor, rezultate moderat vizibile s-au observat la unele specii de Candida albicans, compuşii cei mai activi fiind selectaţi pentru testarea efectului sinergic cu antifungice standard, prin metoda E-Test. În cazul testării pe tulpinile fungice de Aspergillus niger, pentru determinarea valorii CMI, s-a observat faptul că, în prezenţa unora dintre compuşi, la concentraţii mai mari, are loc persistenţa miceliului primar şi întârzierea fenomenului de maturare a miceliului secundar şi de sporulare, precum şi apariţia de corpi micelieni modificaţi. În cazul metodei E- Test, combinarea flucitozinei cu unii dintre compuși, a crescut gradul de sensibilitate al celulelor de Candida albicans la acţiunea antimicoticului. Concluzii: Au fost sintetizaţi și caracterizaţi prin spectrometrie IR, RMN și prin analiză elementală noi derivați ai benzamidei. Rezultatele testării acţiunii antifungice sugerează că acești compuși ar putea fi folosiţi în terapeutică. Studiile au fost finanţate prin contractul 13/23.12.2013 din competiţia „N. Testemiţanu”.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16376
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
49_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf89.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback