USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17164
Title: Crizele adolescenţei ca şi oportunităţi de dezvoltare personală
Authors: Ceban, Liuba
Keywords: adolescenţa;părinţi de adolescenţi;lucratori cu adolescenţi;rezistenţa;responsabilitatea;rezilienţa;provocările relaţiei părinte-copil;părinte-adolescent
Issue Date: 2016
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: CEBAN, Liuba. Crizele adolescenţei ca şi oportunităţi de dezvoltare personală. In: Buletin de perinatologie. 2016, nr. 3(71), pp. 81-82. ISSN 1810-5289.
Abstract: Adolescenţa este o perioadă frumoasă în care copilul începe să experimenteze intens realităţile tentante ale vieţii adulte. Totodată perioada aceasta de tranziţie întâmpină familia, şcoala, societatea, cât şi însuşi copilul cu diferite provocări. Aceste momente complicate pot fi privite ca şi un cadru de formare a personalităţii sau pot crea traume, ce vor avea ecouri pe parcursul vieţii. Calităţile importante, pe care îşi poate forma copilul în această perioadă sunt rezistenţa individuală în faţa stresului şi responsabilitatea pentru a avea grijă de sine, inclusiv şi de stările sale emoţionale. Însă extremele luptelor adulţilor pentru menţinerea autorităţii şi luptelor adolescentului pentru aşa numita de ei libertate pot absorbi şi pierde din vizor prioritatea vârstei adolescenţei: dezvoltarea personală a adolescentului, pregătirea lui pentru viaţa adultă. Înţelegerea particularităţilor raportării la autoritate şi libertate permite evitarea transformării celei mai frumoase vârste cu oportunităţi imense de formare individuală într-un teren continuu de lupte, cu trăiri emoţionale grele de izolare, neajutorare, disperare şi chiar ideaţie suicidară. Marea majoritate a adolescenţilor, care solicită susţinere emoţională la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului, sunt în continuă căutare după ghidare şi cadru pozitiv, în care ar putea procesa stările individuale şi învăţa cum să facă faţă dificultăţilor şi stărilor emoţionale, cu care se confruntă. Perioada adolescenţei este o perioadă de învăţare, formare a caracterului şi dezvoltare personală, iar adolescenţii şi adulţii ar fi bine să ţină cont de aceasta.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie
URI: https://www.mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2016/3_2016.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17164
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(71) 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Crizele_adolescentei_ca_si_oportunitati_de_dezvoltare_personala.pdf189.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback