USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17435
Title: Malpaxis-ul în obstetrică şi ginecologie
Authors: Cerneţchi, Olga
Keywords: malpraxis;obstetrică;ginecologie
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: CERNEŢCHI, Olga. Malpaxis-ul în obstetrică şi ginecologie. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), p. 24. ISSN 1810-5289.
Abstract: Malpraxis-ul reprezintă un eşec de a urma un standard acceptat de ingrijire profesională medicală sau cunoştinţe, care provoacă rănire, deteriorare sau pierdere (A.Studdert et al, 2005). În ultimii ani se înregistrează tot mai multe cazuri de malpraxis în domeniul obstetricii şi ginecologiei, care au mai multe repercusiuni sociale, deoarece sănătatea reproductivă este o temă sensibilă, interesul pentru care adesea este alimentat eronat de către mass-media. Cazurile de malpraxis sunt condiţionate şi de un şir de cauze medicale cum ar fi starea precara a sănătăţii femeii până la naştere, particularităţile de asistenţă medicală pe parcursul sarcinii, micşorarea numărului de naşteri fiziologice. În obstetrică mai frecvent malpraxis-ul poate fi determinat în distocia umerilor fătului în naştere, procedeul Kristeller, interpretarea eronată a rezultatelor cardiotocografiei în aprecierea stării fătului, nedeagnosticarea malformaţiilor, retardului fetal, localizărilor patologice de sarcină la examenul ultrasonografic. Acestea pot fi completate cu complicaţiile tehnice din timpul operaţiei cezariene şi chiuretajelor uterine (perforaţii, lezarea intestinelor etc), conduita neadecvată a hemoragiilor uterine şi, desigur, complicaţiile anesteziologice în sarcină şi naştere. În perioada postoperatorie sub aprecierea diurezei, volumului eliminărilor prin dren, TA, respiraţiei pacientei poate avea urmări grave, catalogate drept malpraxis din motivul nedepistării la timp a complicaţiilor apărute. Concluzii. În ultimii ani societatea, sistemul medical şi jurisprudenţa semnalizează tot mai frecvent cazurile de malpraxis. În domeniul obstetricii şi ginecologiei acest fenomen este destul de frecvent întâlnit cu repercusiuni negative asupra personalului medical. Căile de prevenire a malpraxis-ului obstetrical ginecologic sunt consimţămîntul informat al pacientei, conduita pacientelor conform protocoalelor şi ghidurilor clinice, analiza cazurilor de proximitate în domeniu, utilizarea Anchetei Confidenţiale în analiza mortalităţii materne, perfecţionarea deprinderilor practice şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare a medicului.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17435
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cernetchi_Olga_MALPAXIS_UL_IN_OBSTETRICA_SI_GINECOLOGIE_p.24.pdf234.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback