USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17619
Title: De ce nu mi-aş dori să fiu analgizată sistemic în timpul naşterii?
Authors: Plămădeală, Svetlana
Keywords: analgezia
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: PLĂMĂDEALĂ, Svetlana. De ce nu mi-aş dori să fiu analgizată sistemic în timpul naşterii? In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), pp. 55-56. ISSN 1810-5289.
Abstract: Deşi durerea în naştere este una dintre cele mai intense dureri pe care au enunţat-o generaţii de femei, există un şir de NU-uri la capitolul analgeziei sistemice. Nu, deoarece toate preparatele analgezice utilizate în scop analgezic la naştere se folosesc ”off label”, ce-ar însemna ca FDA nu a acceptat aceste preparate în scopul analgizării naşterii. Nu, deoarece în mai bine de 2/3 de cazuri de naşteri analgizate cu opiozi administraţi sistemic durerile persistă, intensitatea variind de la medie la înaltă şi de cele mai deseori efectul reziduă mai degrabă la sedare vs analgezie. Nu, deoarece analgezicele opiode (Morfina, Petidina, Meperidina, Diamorfina, Fentanil ş.a.) administrate sistemic provoacă greaţă, vome, prurit, somnolenţă, confuzie, depresie respiratorie (în funcţie de dozele) însoţită de desaturare înregistrată între contracţii; întârzie golirea gastrică ce rezută în sporirea volumului conţinutului gastric. În cazul Meperidinei metaboliţii activi posedă proprietăţi proconvulsivante. Nu, deoarece analgezicele opioide traversează bariera hemato-placentară şi, astfel, sporesc riscul depresiei respiratorii la nou născut. Analgezicele opioide ce se comportă ca alcalii, ajunse în mediul acid al circulaţiei fetale, circulă în formă ionizată, ce rezultă în sporirea concentraţiei fetale şi, respectiv, accentuiză efectele adverse, în mod special, în cazul copiilor născuţi în acidoză marcată. Depresia resiratorie a nou-născutului este potenţată de imaturitatea centrului respirator şi de concentraţia sporită a opioidului circulant în formă liberă, graţie concentraţiei reduse a proteinelor plasmatice. Depresia respiratorie la rândul său rezultă într-un scor Apgar mai mic, saturaţii oxigenice reduse şi presiuni mai mare ale CO2 seric. Nu, deoarece graţie efectelor respiratorii ale opioizilor atât parturienta, cât şi nou-născutul, impune monitorizare mai complexă atât în timpul naşterii cât şi după, precum sporeşte şi necesitatea în adiminitrare de O2. Nu, deoarece nici metoda inhalatorie de analgezie prin utilizarea de Entonox (care reprezintă amestecul de Protoxid de Azot şi Oxigen), agenţi halogenaţi nu asigură efectul analgezic dorit, ba mai mult ca atât, cele din urmă impun anumite cerinţe de dotare şi organizare a sălii de naştere pentru conformitate. Sunt mult prea multe de ”NU” pentru această metodă de analgezie, şi, timp în care există alternative, nu pare logică rutina de utilizare a metodei date.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17619
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Plamadeala_DE_CE_NU_MI_AS_DORI_SA_FIU_ANALGIZATA_SISTEMIC_IN_TIMPUL_NASTERII_p._55_56.pdf230.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback