USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/19275
Title: Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova
Authors: Pompuș, Irina
Benea, Anna
Babina, Iulia
Keywords: O. vulgare ssp. vulgare;O. vulgare ssp. hirtum;genotipuri;compuși fenolici
Issue Date: 2021
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Citation: POMPUȘ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: culegere de postere. 2021, p. 199.
Abstract: Introducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e importantă datorită proprietăților sale antibacteriene, antioxidante, antivirale, antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În Republica Moldova specia e reprezentată de subspeciile O. vulgare subsp. vulgare (Ovv) și O. vulgare subsp hirtum. (Ovh). Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de compuși fenolici în genotipurile de O. vulgare ce aparțin ambelor subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP. Material și metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri de Ovh. Extractele uscate din partea aeriană a plantei s-au obținut prin macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat spectrofotometric. Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida (Ru), hiperozida (Hi) și acidul cafeic (Ac. ca.). Conținutul total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a fost mai înalt în extractele uscate de Ovv (51, 67-68,50 mg GA/g extract uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g extract uscat. Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la genotipurile de Ovh (3,21-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de Ovv (2,32-4,73%). Concluzii. Produsele vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru a fi valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca conservanți în industria alimentară.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19275
Appears in Collections:Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: Culegere de postere

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
199_STUDIUL_CHIMIC_AL_GENOTIPURILOR_DE_ORIGANUM_VULGARE_SSP._VULGARE_L_Pompus_Benea.pdf494.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback