USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20722
Title: Incidența sindromului pseudoexfoliativ în cataractă, glaucom primar cu unghi deschis
Other Titles: Incidence of pseudoexfoliative syndrome in cataract, primary open angle glaucoma
Authors: Surățel, Ludmila
Cușnir, Valeriu
Stratan, Daria
Keywords: pseudoexfoliative syndrome;cataracts;glaucoma
Issue Date: 2022
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: SURĂȚEL, Ludmila, CUȘNIR, Valeriu, STRATAN, Daria. Incidența sindromului pseudoexfoliativ în cataractă, glaucom primar cu unghi deschis = Incidence of pseudoexfoliative syndrome in cataract, primary open angle glaucoma. In: Sănătate publică, economie şi management în medicină. 2022, nr. 1(92), pp. 72-73. ISSN 1729-8687.
Abstract: Summary. Pseudoexfoliation syndrome is characterized by deposition of a white fuffy amyloid-like proteinaceous material in the eye. The sites of its deposition are the anterior chamber and its angle, trabecular meshwork, anterior capsule of lens and sometimes cornea. It is associated with poor mydriasis, cataracts with weak zonular support and secondary glaucoma.
Introducere. Sindromul pseudoexfoliativ reprezintă un proces degenerativ sistemic, legat de înaintarea în vârstă. Se caracterizează prin prezența materialului pseudoexfoliativ, care reprezintă acumularea unor depozite granulare de proteine amiloid- like, la nivelul camerei anterioare și a unghiului irido-cornean: rețeaua trabeculară, fața anterioară al irisului, capsula anterioară a cristalinului, și uneori pe endoteliul corneei. Boala este mai frecventă la femei și la populaţia din Scandinavia. Scopul studiului. Determinarea prevalenței sindromului pseudoexfoliativ în rândul pacienților cu cataractă, cu/fără asocierea glaucomului primar cu unghi deschis. Materiale și metode. Studiul a inclus 70 de pacienți, de sex feminin și masculin, cu vârsta cuprinsă între 51-72 de ani, internați și examinați în cadrul IMSP SCM ,,Sfânta Treime’’ din municipiul Chișinău, în anul 2021. Din 70 de pacienți au prezentat sindrom pseudoexfoliativ 58 (82,85%) de persoane. Pacienții incluși în studiu au fost împărțiți în 3 grupuri: grupul 1 – pacienți cu sindrom pseudoexfoliativ în asociere cu GPUD, grupul 2 – pacienți cu sindrom pseudoexfoliativ în asociere cu cataractă, grupul 3 – pacienți cu sindrom pseudoexfoliativ în asociere cu GPUD și cataractă. Parametrii clinici urmăriți: prezența pseudoexfoliațiilor și a cataractei, gradul de deschidere a unghiului camerei anterioare, valorile presiunii intraoculare. Rezultate. În cadrul studiului a predominat sexul feminin (51,7%), cel masculin reprezentând 48,2%. Din primul grup au făcut parte 10 pacienți (17,2%), din grupul 2 – 18 pacienți (31,0%) și din grupul 3 (51,7%) – 30 de pacienți. Din rezultatele obtinuțe se poate observa că la aproximativ jumătate din pacienți cu sindrom pseudoexfoliativ se asociază cataracta și glaucomul primar cu unghi deschis. Discuții. Sindromul pseudoexfoliativ este o entitate clinică binecunoscută cu o semnificație clinică considerabilă. Prevalența ridicată a sindromului pseuoexfoliativ la pacienții operați sau care urmează să se opereze de cataractă cu/fără asocierea GPUD, este foarte mare, reprezentând 82,85% din numărul total de pacienți internați. . Cu sindromul pseudoexfoliativ sunt asociate: midriaza slabă, cataracta cu suport zonular slab, glaucomul secundar pseudoexfoliativ cu creșterea necompensată a presiunii intraoculare, cu anomalii biochimice, cum ar fi creșterea homocisteinei și boli sistemice, care implică sistemul cardiovascular și sistemul nervos central. Concluzii. Prevalența ridicată a sindromului pseudoexfoliativ în rândul populației și riscurile enumerate mai sus solicită o atenție deosebită din partea chirurgului în managementul acestor cazuri. Cunoașterea acestor riscuriîl ajută pe chirurg să minimizeze incidența apariției complicațiilor intraoperatorii și postoperatorii a cataractei și GPUD, la pacienții cu sindrom pseudoexfoliativ.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Conferința științifico-practică a oftalmologilor din municipiul Chișinău cu participare națională și internațională „Actualități în oftalmologie” ediția a VII-a, 08-09 aprilie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2022/04/TIPAR_Actuslitati-in-oftalmologie-30-martie-2022.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20722
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1(92) / 2022 Supliment



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback