USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/20778
Title: Protezarea ureterului după ureteroscopia retrogradă - experienţa Clinicii Urologice Iaşi
Authors: Novac, C.
Pricop, C.
Costache, C.
Tomac, I.
Ristescu, C.
Danii, S.
Tănase, Veronica
Issue Date: 2002
Publisher: Societatea Urologilor din Republica Moldova
Citation: NOVAC, C., PRICOP, C., COSTACHE, C., et al. Protezarea ureterului după ureteroscopia retrogradă - experienţa Clinicii Urologice Iaşi. In: Conferința III de Urologie, Conferința II de Nefrologie, Dializă și Transplant Renal din Republica Moldova, 30-31 octombrie 2002, Chișinău: culegere de lucrări. Chișinău, 2002, p. 234.
Abstract: Introducere. În perioada martie 1996 - iulie 2002 în Clinica Urologică laşi s-au efectuat un număr de 200 ureteroscopii retrograde (URSR) din care 32 au fost în scop diagnostic iar 168 în scop terapeutic (163 - extrageri de calculi ureterali pelvini, iliaci sau lombari inferiori şi 5 - extrageri de sonde ureterale JJ malpozijionate). Obiective. Autorii analizează retrospectiv atât cazurile la care au fost inserate sonde ureterale (sondă JJ sau sondă ureterală simplă), cât şi cazurile în care s-a considerat că nu este necesară protezarea ureterului, din perspectiva diecultă|ilor şi complicaţiilor intraoperatorii şi a celor postoperatorii, Metodă. Initial a fost folosit un ureteroscop OLYMPUS 13,5 CH şi litotritia ultrasonică a calculilor, utilizânduse sonotrodul, iar din aprilie 1999 s-a utilizat un ureteroscop semirigid WOLF 8,0 CH şi litotritie pneumatică. Dacă în 1996 s-au practicat doar 6 ureteroscopii, în primele 6 luni ale anului 2002 au fost efectuate 60 asemenea proceduri. Pentru ureteroscopiile diagnostice cu biopsie doar la 2 cazuri s-a considerat necesară inserţia unei sonde JJ în contextul sângerării, la marea majoritate a ureteroscopiilor terapeutice am considerat utilă protezarea ureterului, mai ales cu sonde JJ. Sondele au fost bine tolerate iar suprimarea lor s-a făcut la 2-4 săptămâni după ureteroscopie. Toate cele 12 cazuri la care nu s-a introdus o sondă ureterală la sfârşitul ureteroscopiei retrograde au avut o evoluţie simplă. Concluzii. Pe baza experienţei acumulate considerăm că inserţia unei sonde JJ este utilă, pentru o perioadă de 2-4 săptămâni, ori de cît ori se realizează: o fragmentare dificilă, sângerarea intraoperatorie este importantă, există o stenoză ureterală asociată, se produce o perforaţie ureterală în timpul procedurii sau există fragmente migrate în ureterul lombar superior sau bazinet ori în condiţiile în care se reuşeşte doar fragmentarea calculului. Atunci când se realizează o bună fragmentare iar leziunile provocate de calcul sau de instrumente sunt minore, o sondă ureterală simplă pentru 2-3 zile este o soluţie bună. Ori de câte ori calculul este extras facil, monobloc iar ureterul este de aspect normal, neprotezarea ureterului cu o sondă este o variantă ce credem că trebuie avută în vedere.
metadata.dc.relation.ispartof: Culegere de lucrări Conferința 3-a de Urologie, Conferința 2-a de Nefrologie: Dializa și Transplant Renal din Republica Moldova (30 - 31 octombie 2002)
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/20778
Appears in Collections:Culegere de lucrări Conferința 3-a de Urologie, Conferința 2-a de Nefrologie: Dializa și Transplant Renal din Republica Moldova (30 - 31 octombie 2002)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PROTEZAREA_URETERULUI_DUPA_URETEROSCOPIA_RETROGRADA_EXPERIENTA_CLINICII_UROLOGICE_IASI.pdf45.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback