USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/23284
Title: Evaluarea igienică a poziției corpului la locul de muncă a angajaților din industria procesării cărnii
Other Titles: Hygienic assessment of employees body position in the meat processing industry
Authors: Pînzaru, Iurie
Keywords: work position;work process;meat processing industry;goniometry
Issue Date: 2022
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: PÎNZARU, Iurie. Evaluarea igienică a poziției corpului la locul de muncă a angajaților din industria procesării cărnii. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 33-36. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328536
Abstract: Rezumat Obiective. Scopul lucrării a fost evaluarea igienico-ergonomică a locurilor de muncă din industria procesării cărnii și elaborarea măsurilor de prevenție. Materiale și metode. Evaluarea igienică a poziției de muncă s-a efectuat prin metoda goniometrică. Au fost fotografiate cele mai frecvente și caracteristice poziții în timpul principalelor etape ale proceselor tehnologice și măsurate unghiurile de deplasare ale principalelor grupuri de mușchi și comparate cu parametrii optimali. Rezultate și discuții. În scopul prezentării goniometrice a poziției de muncă au fost supravegheați angajații din secțiile tranșare, deflaxare, de cuterizare/malaxare, șprițare și termoficare. Pentru îndeplinirea activităților caracteristice operațiunilor tehnologice în timpul muncii, angajații lucrează în poziții forțate ale corpului, cu mișcări stereotipice și cu variate înclinări. Concluzii. În rezultatul investigațiilor efectuate este de menționat importanța indicilor goniometrici. Investigațiile goniometrice au evidențiat devieri forțate radio-carpiene, coxo-femurale, ale genunchiului, trunchiului corpului, etc.
Summary Objectives. The aim of the research was the hygienic-ergonomic evaluation of workplaces from meat processing industry and the development of preventive measures. Materials and methods. The hygienic evaluation of the work position was carried out by the goniometric method. The most frequent and characteristic positions during the main stages of the technological processes were photographed and the displacement angles of the main muscle groups were measured and compared with the optimal parameters. Results and discussions. Employees from the cutting, grading/mincing, chopping and emulsifying, stuffing, linking and tying, smoking and cooking sections were supervised with the purpose of the goniometric presentation of the employees’ work position. In order to perform the activities characteristic of technological operations, employees work in forced body positions, with stereotypical movements and with various inclinations. Conclusions. As a result of the investigations carried out, it is worth mentioning the importance of the goniometric indices. Goniometric investigations revealed forced radio-carpal, coxo-femoral, knee, trunk, etc. angles with deviations.
metadata.dc.relation.ispartof: Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20
DOI: 10.5281/zenodo.7328536
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23284
ISSN: 1810-1852
1810-1879
Appears in Collections:Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback