|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/24841
Title: | Diagnosticul molecular al alergiei la lapte la copii și corelarea cu evoluția dermatitei atopice |
Other Titles: | Molecular diagnosis of milk allergy in children and correlation with the evolution of atopic dermatitis |
Authors: | Moldovan, Irina Nicu, Olesea Stasii, Ecaterina |
Keywords: | children;atopic dermatitis;allergens |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
Citation: | MOLDOVAN, Irina, NICU, Olesea, STASII, Ecaterina. Diagnosticul molecular al alergiei la lapte la copii și corelarea cu evoluția dermatitei atopice = Molecular diagnosis of milk allergy in children and correlation with the evolution of atopic dermatitis. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), Anexa 1, p. 392. ISSN 2345-1467. |
Abstract: | Introducere. Alergia la proteinele laptelui de vacă (APLV) este o problemă a pediatriei moderne, deoarece apare adesea din primele luni de viață a copilului și poate afecta formarea de boli alergice severe la o vârstă mai înaintată. Scopul lucrării. Studierea corelării între diagnosticul APLV Ig-mediată la copii și evoluția dermatitei atopice. Material și metode. În studiu au fost incluși 30 copii cu APLV, cu aplicarea anchetei, care a inclus datele anamnestice, eredocolaterale, rezultatele examinărilor de laborator. Pentru diagnosticul molecular al APLV a fost utilizat testul molecular ALEX. Nivelul severității manifestărilor dermatitei atopice la copii a fost evaluată prin indicele SCORAD. Rezultate. 70% au constituit copii < 2 ani. În aprecierea valorilor alergenilor din laptele de vacă au predominat α -lactalbumină și β-lactoglobulină în 75% cazuri, care au fost urmate de caze ina 50% și albumina serică în 20% cazuri. În 60% cazuri s-a constatat polisensibilizare cu valori de IgE specifice crescute către proteinele laptelui de vacă și alți alergeni alimentari (ouă, pește, nuci). În grupul pacienților cu polisensibilizare către alergeni alimentari s-au întâlnit mai des pacienții cu indicele SCORAD mai mare de 50, comparativ cu grupul pacienților cu mono-sensibilizare. Concluzii. APLV constituie cauza majoră în dezvoltarea dermatitei atopice la copii cu vârsta < 2 ani. Evaluarea sensibilizării către alergenii alimentari la nivel molecular permite identificarea pacienților cu o probabilitate mare de a dezvolta forme severe de dermatita atopică. Background. Cow’s milk protein allergy (ACMP) is a problem in modern pediatrics, as it often occurs in the first months of a child’s life and can affect the formation of severe allergic diseases at an older age. Objective of the study. Study of the correlation between the diagnosis of Ig-mediated APLV in children and the evolution of atopic dermatitis. Material and Methods. The study included 30 children with ACMP, with the application of the survey, which included anamnestic data, the results of laboratory examinations. The ALEX molecular assay was used for the molecular diagnosis of ACMP. The severity of atopic dermatitis in children was assessed by the SCORAD index. Results. 70% were children <2 years old. In assessing the values of allergens in cow’s milk, α-lactalbumin and β-lactoglobulin predominated in 75% of cases, followed by 50% casein and serum albumin in 20% of cases. In 60% of cases, polysensitization was found with high specific IgE values towards cow’s milk proteins and other food allergens (eggs, fish, nuts). In the group of patients with poly sensitivity to food allergens, patients with a SCORAD index greater than 50 were more common, compared to the group of patients with mono-sensitization. Conclusion. ACMP is a major cause of development of atopic dermatitis in children < 2 years of age. Assessment of sensitization to food allergens at the molecular level allows the identification of patients with a high probability of developing severe forms of atopic dermatitis. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova: Moldovan Journal of Health Sciences: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 19-21 octombrie 2022, Chișinău, Republica Moldova |
URI: | https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24841 |
ISSN: | 2345-1467 |
Appears in Collections: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|