USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25314
Title: Diagnosticul și evoluția gravidității și a nașterii la femeile cu colestază intrahepatică de sarcină: Rezumatul tezei de doctor în științe medicale: 321.15. Obstetrică și Ginecologie
Authors: Cemortan, Maria
Keywords: colestază intrahepatică de sarcină;sarcină;naștere;rezultate perinatale;diagnostic
Issue Date: 2023
Citation: CEMORTAN, Maria. Diagnosticul și evoluția gravidității și a nașterii la femeile cu colestază intrahepatică de sarcină: rezumatul tezei de doctor în științe medicale: 321.15 - Obstetrică și Ginecologie. Chișinău, 2023, 36 p.
Abstract: Structura tezei. Lucrarea este expusă pe 124 de pagini de text de bază; constă din introducere, 5 capitole, concluzii generale, recomandări; indice bibliografic cu 255 de referințe; include 25 de figuri, 11 tabele și 10 anexe. Rezultatele obținute sunt publicate în 22 de lucrări științifice. Cuvinte-cheie: colestază intrahepatică de sarcină, sarcină, naștere, rezultate perinatale, diagnostic Scopul lucrării. Evaluarea particularităților de diagnostic și de evoluție clinică, a rezultatelor perinatale și optimizarea conduitei gravidelor cu colestază intrahepatică de sarcină (CIS). Obiectivele cercetării. Studierea evoluției sarcinii, nașterii și a rezultatelor perinatale la femeile cu colestază intrahepatică de sarcină; evaluarea particularităților de diagnostic al colestazei intrahepatice de sarcină; aprecierea nivelului vitaminei K și al markerilor hematologici de inflamație în evoluția colestazei intrahepatice de sarcină; elaborarea algoritmului de diagnostic și de conduită a gestantelor cu colestază intrahepatică de sarcină. Noutatea și originalitatea științifică. Studiul realizat a elucidat particularitățile evoluției sarcinii, a nașterii și rezultatele perinatale la femeile cu CIS. Au fost cercetate particularitățile de diagnostic al colestazei gravidarum, a fost apreciat nivelul vitaminei K și al markerilor hematologici de inflamație în acest grup de gravide. Problema științifică importantă soluționată în lucrare vizează elucidarea particularităților clinico-evolutive ale sarcinii și nașterii la gestantele cu colestază gravidarum, precum și evidențierea particularităților de diagnostic și de management al patologiei cercetate, în baza căreia a fost elaboratAlgoritmul de diagnostic și de conduită al colestazei intrahepatice de sarcină, care include următoarele compartimente: manifestările clinice, diagnosticul, tratamentul și termenele de rezolvare a sarcinii la gravidele cu CIS. Semnificația teoretică. Lucrarea, prin rezultatele obținute, scoate în evidență și actualizează datele ce țin de particularitățile gestației și nașterii, de simptomele clinice materne ale colestazei intrahepatice de sarcină, precum și de nivelul vitaminei K și al markerilor hematologici de inflamație în patologia cercetată. Valoarea aplicativă. Au fost evidențiate particularitățile de diagnostic al colestazei intrahepatice de sarcină. A fost apreciat nivelul vitaminei K la femeile cu CIS, fiind evidențiat rolul markerilor hematologici de inflamație în colestaza gravidarum. A fost propus algoritmul de diagnostic și de conduită a gravidelor cu colestază intrahepatică de sarcină. Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele studiului au fost implementate în procesul didactic la Disciplina de Obstetrică și ginecologie în IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova, precum și în activitatea curativă curentă a IMSP Institutul Mamei și Copilului și a IMSP Spitalul Clinic Municipal Gheorghe Paladi.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25314
Appears in Collections:AUTOREFERATELE TEZELOR DE DOCTOR, DOCTOR HABILITAT

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cemortan_Rezumatul_tezei.pdf11.13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback