USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25390
Title: Aplicarea plasmei bogate în factori de creștere (PRGF) în tratamentul patologiilor corneene complexe
Authors: Pălărie, Natalia
Palii, Natalia
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: PĂLĂRIE, Natalia, PALII, Natalia. Aplicarea plasmei bogate în factori de creștere (PRGF) în tratamentul patologiilor corneene complexe. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 45.
Abstract: Introducere: Plasma bogată în factori de creștere (plasma rich in growth factors - PRGF) este un produs sanguin autolog bogat în proteine și factori de creștere, care poate fi obținut rapid din sângele pacientului. Din punct de vedere clinic, este un tratament accesibil cu spectrul larg de aplicații în oftalmologie, în special în tratamentul patologiilor corneene complexe sau refractive. Scopul acestui studiu a fost evaluarea eficienței PRGF în tratamentul patologiilor corneene complexe. Metode: Au fost incluși 52 de pacienți cu patologiile suprafeței corneene, dintre care 12 pacienți aveau arsuri chimice, 9 pacienți - ulcere corneene, 6 pacienți - distrofii corneene, 18 - pterigion avansat și 7 - keratopatie neurotrofică. Acuitatea vizuală varia de la percepția mișcării mâinii la 0,7. Sîngele pacientului a fost centrifugat după metoda Choukroun. Imediat după centrifugare PRGF solid a fost aplicat direct pe suprafața corneană, sau suturat cu 2 noduri de 10-00 la conjunctivă. La necesitate procedura a fost repetată. Toți pacienții au foat supuși examinarii oftalmologice standardizate, inclusiv tomografia în coerență optică a segmentului anterior înainte și după tratament. Rezultate: S-a observat îmbunătățirea acuității vizuale și diminuarea simptomelor subiective la toți pacienții. Vindecarea completă a corneei s-a observat la toți pacienții cu arsuri chimice și distrofii corneene. De asemenea, îmbunătățire semnificativă au experimentat 7 din 9 pacienți cu ulcere corneene (diminuarea dimensiunii și adâncimii ulcerului, îmbunătățirea acuității vizuale, injecție conjunctivală redusă). De asemenea, s-a observat o îmbunătățire la 4 din 7 pacienți cu keratopatie neurotrofică. Toți pacienții după înlăturarea pterigionului au avut cornee clară și nu au suferit recidive maladiei în toată perioada de observație (6 luni după procedura). Nici unul dintre pacienți nu a raportat efecte secundare generale sau locale ale tratamentului. Concluzie: Aplicarea PRGF este o procedură terapeutică sigură și eficientă în promovarea vindecării rănilor în patologii corneene complexe.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25390
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback