USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26821
Title: Rezistența la antimicrobiene și factorii de patogenitate ai tulpinilor clinice de Staphylococcus spp
Authors: Rulevschi, Mihail
Iunac, Dmitri
Bălan, Greta
Keywords: Staphylococcus spp.;rezistența la antimicrobiene;factori de patogenitate
Issue Date: 2024
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: RULEVSCHI, Mihail, IUNAC, Dmitri, BĂLAN, Greta. Rezistența la antimicrobiene și factorii de patogenitate ai tulpinilor clinice de Staphylococcus spp. In: One Health & Risk Management. 2024, ed. spec.:„Sănătatea și fenomenul rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii din Europa de Est”, 27 ianuarie 2024: mater. conf. naț., P. 126. ISSN 2587-3458.
Abstract: Introducere. Tulpinile de Staphylococcus spp. izolate din secțiile de terapie intensivă și din hemocultură sunt din ce în ce mai rezistente la un număr mare de agenți antimicrobieni. În mod inevitabil, acest fenomen a dus la ineficiența mai multor antimicrobiene, ceea ce pune viața pacienților în pericol. S. aureus este agentul patogen care trezește cele mai mari îngrijorări din cauza virulenței intrinseci, a capacității de a provoca o gamă variată de infecții și de a se adapta la diferite condiții de mediu. Mortalitatea prin bacteriemie cu S. aureus este în jur de 20–40%, în ciuda disponibilității antimicrobienelor eficiente. Persistenţa microorganismelor este determinată de multipli factori care inactivează mecanismele antimicrobiene ale sistemului imun. De aceea, este binevenită studierea factorilor de patogenitate ai microorganismelor, de a căror manifestare depinde rata de eliminare a acestora din focar și prognosticul bolii. Scop. Evaluarea rezistenței la antimicrobiene și a factorilor de patogenitate ai tulpinilor clinice de Staphylococcus spp. Material și metode. Studiul a fost efectuat pe 102 tulpini de Staphylococcus spp. izolate din infecții invazive în culturi pure și ulterior identificate prin metode microbiologice clasice și sistemul Vitek2 Compact (BioMerieux). Testarea sensibilității la antimicrobiene și a capacității de formare a biofilmului a fost efectuată cu ajutorul metodei discdifuzimetrică Kirby-Bauer și, respectiv, a testului cantitativ de aderență. Activitatea antilizozim a fost determinată după metoda descrisă de Gordina E. şi coaut, iar activitatea antcomplementară – după metoda descrisă de Bukharin O. şi coaut. Rezultate. 74 (72,5%) de tulpini de Staphylococcus spp. izolate din infecțiile invazive au fost polirezistente la antibiotice, 41 (40,2%) – meticilin rezistente (MRS), 19 (15,8%) – pozitive prin testul D, iar 76 (75,5%) au produs biofilme. Tulpinile de stafilococi au prezentat sensibilitate mai înaltă la vancomicină (100%) și la linezolid (90,6%). Rată mai mare de rezistență inductibilă la clindamicină a fost observată printre tulpinile MRS, în comparație cu cele sensibile la meticilină. Similar, rate mai mari de polirezistență și rezistență la meticilină au fost înregistrate printre tulpinile producătoare de biofilm, în comparație cu tulpinile care nu produc biofilm. Activitatea antilizozim și anticomplementară a fost pusă în evidență la 83,3% dintre tulpini și la 69,6%, respectiv. Concluzii. Pentru un management eficient al infecţiilor provocate de stafilococi este important de a include în diagnosticul de laborator de rutină testul D pentru detectarea rezistenței inductibile la clindamicină. Vancomicina şi linezolidul pot fi indicate în tratamentul empiric al infecţiilor severe cauzate de Staphylococcus spp. Cunoaşterea factorilor de persistență a Staphylococcus spp va permite utilizarea lor în calitate de ţintă de atac la selectarea preparatelor antimicrobiene.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management: Conferinţa națională „Sănătatea și fenomenul rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii din Europa de Est”, 27 ianuarie 2024, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/30/48
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26821
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management ianuarie 2024, Ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
REZISTENTA_LA_ANTIMICROBIENE_SI_FACTORII_DE_PATOGENITATE_AI_TULPINILOR_CLINICE.pdf240.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback