USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26826
Title: Problema rezistenței la antibiotice în mediul ocupațional al lucrătorilor 2020 medicali: sinteză narativă
Authors: Vîlcova, Ana
Keywords: rezistența la antibiotice;factori de risc;mediul ocupațional;lucrători medicali
Issue Date: 2024
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: VÎLCOVA, Ana. Problema rezistenței la antibiotice în mediul ocupațional al lucrătorilor 2020 medicali: sinteză narativă. In: One Health & Risk Management. 2024, ed. spec.:„Sănătatea și fenomenul rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii din Europa de Est”, 27 ianuarie 2024: mater. conf. naț., P. 131. ISSN 2587-3458.
Abstract: Introducere. Rezistența la antibiotice reprezintă una dintre cele mai serioase provocări la nivel global în tratarea bolilor infecțioase. Fenomenul de rezistență la antibiotice, când agenții patogeni suferă modificări care reduc sau elimină eficacitatea tratamentelor medicamentoase, devine o problemă din ce în ce mai urgentă la nivel mondial. Lucrătorii din domeniul medical se confruntă cu riscul de a contracta infecții severe și, uneori, fatale, care devin rezistente la tratamentele disponibile. Deși întreaga comunitate este expusă acestui pericol, anumite ocupații sunt mai expuse acetui pericol. Scop. Studierea literaturii de specialitate pentru elucidarea antibiorezistenței ca factor de risc prezent la locul de muncă al angajaților din sectorul medical. Material și metode. Studiul a fost fundamentat pe o analiză narativă a 21 de surse științifice din baze de date internaționale care abordează factorii de risc din mediul ocupațional, inclusiv rezistența la antibiotice, și care au impact asupra stării de sănătate a lucrătorilor medicali din instituțiile medicale din Republica Moldova. Rezultate. În e spitalele și în unitățile de terapie intensivă, se conturează un mediu propice pentru proliferarea și răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Această situație este generată de utilizarea intensivă a antibioticelor în cadrul unei populații dense de pacienți, expunerea repetată a personalului medical și condițiile specifice din aceste instituții. Transmiterea bacteriilor rezistente includ poate avea loc prin contactul direct cu mâinile contaminate ale personalului, cu suprafețele infectate (mânerele ușilor și echipamentele utilizate), precum și prin contactul direct cu pacienții sau cu fluidele corporale ale acestora, care sunt o sursă primară de infecție. Numeroși agenți biologici, inclusiv bcteriile din aerul expirat sau toxinele eliberate de micete, sunt transmise prin intermediul aerului. Deficiențele în construcția clădirilor și în proiectarea sistemelor de aer condiționat nu asigură condiții optime de ventilație și de uscare a aerului Concluzii. Starea reală din instituțiile medicale subliniază necesitatea unei abordări multidisciplinare și a unor măsuri preventive robuste pentru a gestiona rezistența la antibiotice în mediul ocupational al lucrătorilor medicali. Astfel, promovarea unor practici riguroase de igienă, gestionarea adecvată a echipamentelor și a suprafețelor, îmbunătățirea sistemelor de ventilare și a infrastructurii sunt aspecte esențiale în asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur pentru personalul medical și pacienți.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management: Conferinţa națională „Sănătatea și fenomenul rezistenței la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii din Europa de Est”, 27 ianuarie 2024, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/30/48
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26826
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management ianuarie 2024, Ediție specială



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback