USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/29733
Title: BENEFICIILE INULINEI PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ
Other Titles: BENEFITS OF INULIN FOR HUMAN HEALTH
Authors: Dana Dolineanschi
Anna Benea
Keywords: inulin;plant sources;benefits
Issue Date: 2024
Publisher: Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova
Citation: Dana Dolineanschi; Anna Benea. BENEFICIILE INULINEI PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ = BENEFITS OF INULIN FOR HUMAN HEALTH. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 732. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Inulina este o fibră alimentară solubilă care ajută la reducerea nivelului lipoproteinelor cu densitate scăzută. Ea are un efect benefic asupra intoleranței la glucoză, deoarece sporește producția de anumite peptide de către bifidobacteriile intestinale care stimulează celulele endocrine intestinale să producă peptide asemănătoare glucagonului. Această proprietate îmbunătățește rezistența hepatică la insulină și metabolismul energetic. Scopul lu crării. Evaluarea surselor bibliografice privind identificarea plantelor cu conținut de inulină și utilizarea lor practică. Material și metode. Au fost evaluate plantele cu conținut de inulină în baza publicațiilor științifice de specialitate din diferite surse de informare naționale cât și internaționale (PubMed, Google Scholar ). Rezultate În plante inulina se găsește cel mai frecvent în frunze, rădăcini și rizomi. Cele mai multe specii care conțin inulină sunt din familiile Aster aceae , Campanulaceae, Poaceae, Liliaceae, Amarylidaceae. Unele plante ce conțin inulină sunt utilizate în alimentație: ceapa, usturoiul, sparanghelul, topinamburul, cicoarea. De asemenea, sunt cunoscute și plantele medicinale: Inula he lenium , Echinacea purpurea , Arnica montana , Taraxacum of ficinale. Inulina asigură condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea microflorei intestinale, contribuie la normaliza rea metabolismului, prevenind dezvoltarea obezității și a aterosclerozei, prin activarea procesului de eliminare a gră similor asociat cu procesele de digestie a glucozei. Conclu zii. Este necesară identificarea în flora Republicii Moldova a speciilor cu conținut ridicat de inulină, pentru a standardiza produsele vegetale locale, care vor servi ulterior ca surse naturale pentru industria farmaceutică, cosmetică și alimentară.
Background. Inulin is a soluble dietary fiber that helps reduce low-density lipoprotein levels. It has a beneficial effect on glucose intolerance because it enhances the production of certain peptides by intestinal bifidobacteria that stimulate intestinal endocrine cells to produce glucagon-like pep tides. This improves liver insulin resistance and energy me tabolism. Objective of the study. Review of the literature on the identification of inulin-containing plants and their practical applications. Material and methods. The plants with inulin content were evaluated based on scientific pub lications from various national and international informa tion sources (PubMed, Google Scholar). Results. In plants, inulin is most found in leaves, roots and rhizomes. Most inulin-containing species are from the families Asteraceae, Campanulaceae, Poaceae, Liliaceae, Amarylidaceae. Some inulin-containing plants are used in the human diet: onions, garlic, asparagus, topinambur, chicory. Also, medicinal plants with a high inulin content are known as: I. helenium , E. purpurea , A. monana , T. officinale. Inulin provides optimal conditions for the growth and development of intestinal microflora, contributes to the normalization of metabolism, preventing the development of obesity and atherosclerosis, by activating the fat elimination process associated with glucose digestion processes. Conclusion. It is necessary to identify in the flora of the Republic of Moldova species with high inulin content to standardize local plant products, which will then serve as natural sources for the pharmaceu tical, cosmetic and food industries.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29733
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 Vol. 11, Issue 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_3_2024_A2_732.pdf212.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback