USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9948
Title: Diagnosticul necrozei aseptice a capului femural prin radiografie și IRM
Authors: Cojocaru, Nadea
Keywords: necroza aseptică a capului femural;diagnostic imagistic;IRM;radiografie
Issue Date: 2018
Publisher: The Scientific Medical Association of the Republic of Moldova
Citation: COJOCARU, Nadea. Diagnosticul necrozei aseptice a capului femural prin radiografie și IRM. In: The Moldovan Medical Journal. 2018, vol. 61, RMI Congress Issue, p. 99. ISSN 2537-6381.
Abstract: Introducere: Necroza aseptică a capului femural este asociată cu lipsa aportului sangvin la nivelul articulației șoldului. Deși necroza avasculară poate apărea în orice os, aceasta afectează cel mai des șoldul. Diagnosticul precoce contribuie la un rezultat mai bun al tratamentului. Lucrarea a avut ca scop evaluarea rolului radiografiei și investigației prin rezonanță magnetică (IRM) în diagnosticul și stadializarea necrozei aseptice a capului femural. Material și metode: Studiul a inclus 30 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 24 și 77 de ani cu necroză aseptică a capului femural care au fost investigați prin radiografie și IRM în decursul anului 2017, în cadrul Spitalului Internațional Medpark. Rezultate: Din lotul de pacienți incluși în studiu 67% au fost bărbați și 33% – femei. La 85% dintre pacienți afectarea a fost asimetrică, în circa 2/3 cazuri necroza aseptică fiind bilaterală. La peste 50% dintre pacienți maladia a fost asociată cu diverse grade de coxartroză. Radiografiile au oferit informații preponderent cu referire la structurile osoase, inclusiv dacă capul femural a fost prabușit și în ce măsură. IRM însă a relevat informații detaliate despre modificările osoase, înclusiv în fazele incipiente ale bolii care nu au fost vizualizate cu ajutorul radiografiilor. La unii pacienți IRM a permis și identificarea osteonecrozei incipiente în articulația contralaterală chiar inainte de apariția simptomatologiei clinice. Concluzii: Necroza aseptică a capului femural este întâlnită mai frecvent la bărbați, arficulațiile coxofemurale fiind adesea afectate bilateral și asimetric. În stadiile inițiale metoda preferențială de diagnostic cu o senzitivitate mult mai înaltă este IRM. Radiografia relevă informații referitor la afectarea structurilor osoase în stadii mai avansate.
metadata.dc.relation.ispartof: The Moldovan Medical Journal: The IVth Congress of Radiology and Medical Imaging of the Republic of Moldova with international participation, Chisinau, May 31 – June 2, 2018
URI: http://moldmedjournal.md/wp-content/uploads/2018/05/The-Moldovan-Medical-Journal-vol-61-mai.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9948
ISSN: 2537-6373
2537-6381 (Online)
Appears in Collections:The Moldovan Medical Journal, Vol. 61, May 2018 RMI Congress Issue

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diagnosticul_necrozei_aseptice_a_capului_femural_prin_radiografie_si_IRM.pdf56.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback