USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/12166
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLozan-Tirsu, Carolina
dc.date.accessioned2020-10-14T18:32:05Z
dc.date.available2020-10-14T18:32:05Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationLOZAN-TIRSU, Carolina. Alterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compounds. In: One Health & Risk Management. 2020, vol. 1, no 2, pp. 50-57. ISSN 2587-3458. DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.16
dc.identifier.issn2587-3458
dc.identifier.issn2587-3466
dc.identifier.uriDOI: 10.38045/ohrm.2020.1.16
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12166
dc.identifier.urihttps://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/72/37
dc.descriptionDepartment of Microbiology and Immunology, Nicolae Testemitanu SUMPh, Chisinau, Republic of Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroduction. The major and most common mechanisms for almost all antimicrobial substances is the induction of oxidative stress responses within the pathogen cells by accumulation of free radicals, which mediate a whole range of classical antimicrobial mechanisms of action observed by researchers. Thus, this present study was conducted to reveal some biochemical changes regarding the antioxidant status of pathogenic microorganisms under the influence of novel chemical compounds selected. Material and methods. The copper (II) coordination compounds were included as in vitro study material, namely, Co (II), Zn (II) and aromatic propenones, synthesized at the Department of Inorganic Chemistry, the State University of Moldova. The antimicrobial properties were tested on five reference strains. The ABTS test was applied to determine the antioxidant activity, thus determining the total antioxidant capacity using the ABTS˙+ cation radical. Results. The most vulnerable to high-intensity oxidative stress are the reference strains of Staphylococcus aureus ATCC 2592 and Bacillus cereus ГИСК 8035, the most resistant being the reference culture Salmonella enterica (S. Abony ГИСК 03/03y). Conclusions. The study results showed that the selected compounds might substantially reduce the total antioxidant capacity in the studied reference cultures.en_US
dc.description.abstractIntroducere. Unul dintre mecanismele, generale și comune, pentru majoritatea preparatelor antimicrobiene, este inducerea stresului oxidativ în celulele patogene, exprimat prin acumularea în exces a radicalilor liberi, care mediază întreg spectrul clasic de mecanisme de acțiune antimicrobiană, observate de cercetători. Astfel, a devenit oportună realizarea unui studiu, care ar elucida unele modificări biochimice, ce reflectă statutul antioxidant al microorganismelor patogene sub influența compușilor chimici noi selectați. Material și metode. În calitate de obiecte de studiu in vitro au servit compușii coordinativi ai Cu (II); Co (II), Zn (II) și propenonele aromatice, sintetizate la Catedra de chimie anorganică de la Universitatea de Stat din Moldova. Efectele antimicrobiene au fost testate pe 5 tulpini de referință. Pentru determinarea activității antioxidante a fost aplicat testul ABTS, care stabilește capacitatea antioxidantă totală, cu utilizarea radicalului cation ABTS˙ +. Rezultate. Cele mai vulnerabile, din punctul de vedere al instalării stresului oxidativ de înaltă intensitate, sunt culturile de referință Staphylococcus aureus ATCC 2592 și Bacillus cereus ГИСК 8035, cea mai rezistentă fiind cultura de referință Salmonella enterica (S. Abony ГИСК 03/03y). Concluzii. Analizând rezultatele prezentate mai sus, putem afirma că, sub acțiunea compușilor selectați, se produce o reducere substanțială a capacității antioxidante totale în culturile de referință studiate.rom
dc.language.isoenen_US
dc.publisherAsociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofOne Health & Risk Management
dc.subjectantimicrobial activityen_US
dc.subjectantioxidant activityen_US
dc.subjectchemical compoundsen_US
dc.subjectcopperen_US
dc.subjectreference strainsen_US
dc.subject.ddcUDC: 579.61:546-3en_US
dc.titleAlterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compoundsen_US
dc.title.alternativeModificarea capacității antioxidante totale a culturilor de microorganisme patogene sub influența compușilor chimici noien_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 1 No 2, 2020



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback