USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16424
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCojocaru-Toma, Maria
dc.contributor.authorBili, Anastasia
dc.date.accessioned2021-03-29T08:58:23Z
dc.date.available2021-03-29T08:58:23Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationCOJOCARU-TOMA, Maria, BILI, Anastasia. Valorificarea speciei Physalis alkekengi L., din colecția CȘCPM USMF “N. Testemițanu”. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2016, nr. 1-4, pp. 98-100. ISSN 1812-5077.en_US
dc.identifier.issn1812-5077
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16424
dc.descriptionCatedra de farmacognozie și botanică farmaceutică, IP USMF «Nicolae Testemițanu», Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractRezumat. Physalis alkekengi L. este o specie perenă, erbacee, din genul Physalis, familia Solanaceae, cunoscută sub denumirile de: păpălău, lampion chinezesc sau floarea lampion și este introdusă în cultura Centrului Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale a Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”. Ca rezultat al cercetărilor, s-a realizat analiza chimică a produselor vegetale a speciei Physalis alkekengi L.: frunze, caliciu și fructe, prin identificarea și dozarea compușilor polifenolici și acidului ascorbic, principii active, responsabile de acțiunea antioxidantă. Rezultatele denotă că conținutul total de compuși polifenolici, în produsele vegetale de Physalis alkekengi L, dozați prin metoda spectrofotometrică, constituie: 13.18% în frunze, urmat de 12,99% în caliciu și respectiv 11.82% în fructe. Pentru acidul ascorbic, remarcăm cel mai înalt conținut în frunze, ce constituie 0,83% , în caliciu – 0,72%, în fructe – 0,64%. Astfel, mai bogate în principii active sunt frunzele de păpălău Physalis alkekengi folia.en_US
dc.description.abstractAbstract. Physalis alkekengi L. herbaceous perennial plant, genus Physalis, family Solanaceae, well known as: lantern or Chinese lantern is introduced in the culture of the Sciantific Cultivation Center of the State University of Medicine and Pharmacy “Nicolae Testimiteanu”. According to the research results, qualitative and quantitative analysis was made upon the plant materials of Physalis alkekengi L.: leaves, fruits and flower cups by determination of ascorbic acid and polyphenolic compounds, that are responsible for the antioxidant effect. The results show that the total amount of polyphenolic compounds in plant materials of Physalis alkekengi L, which were determined by spectrophotometric method, is: 13.18% in the leaves, followed by 12.99% in flower cups and 11.82% in fruits. The highest amount of ascorbic acid was detected in leaves, which constitues 0.83%, in flower cups – 0.72%, in fruits – 0,64%. Thus, the bigest amount of active substances is observed in Physalis alkekengi folia.en_US
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociația Farmaciștilor din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista Farmaceutică a Moldoveien_US
dc.subjectmedicinal plantsen_US
dc.subjectherbal productsen_US
dc.subjectPhysalis alkekengi L.en_US
dc.subjectpolyphenol compoundsen_US
dc.subjectascorbic aciden_US
dc.titleValorificarea speciei Physalis alkekengi L., din colecția CȘCPM USMF “N. Testemițanu”en_US
dc.title.alternativeValorification of the species Physalis alkekengi L.,from the collection of SCCMP SUMPH “N. Testemitanu”en_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-4, 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VALORIFICAREA_SPECIEI_PHYSALIS_ALKEKENGI_L._DIN_COLECTIA_CSCPM.pdf749.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback