USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16617
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLebediuc, Nadejda
dc.contributor.authorGorceag, Maricica
dc.date.accessioned2021-04-09T12:20:21Z
dc.date.available2021-04-09T12:20:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationLEBEDIUC, Nadejda, GORCEAG, Maricica. Studiul flavonozidelor şi taninurilor la specia Lycium barbarum spontan şi cultivat = Study of flavonoids and tannins on spontaneous and cultivated Sp. Lycium barbarum. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 19. ISSN 1812-5077.en_US
dc.identifier.issn1812-5077
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16617
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemitanu” din Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Specia Lycium barbarum creşte spontan în Republica Moldova. Astăzi L.barbarum se cultivă pentru fructele bogate în diferiţi compuşi chimici: poliholozide, carotenoide, compuşi polifenolici (flavonozide, taninuri), vitamine, care prezintă interes medicinal şi alimentar. Scopul lucrării Studiul comparativ al flavonozidelor şi taninurilor în produsele vegetale ale sp. L.barbarum spontan şi cultivat. Material şi metode. în produsele vegetale (PV) Lycii fructus et L. folia, recoltate de la plantele spontane şi soiul Ning Xia N I din colecţia Grădinii Botanice a AŞM au fost analizate calitativ şi cantitativ (spectrofotometric şi titrimetric) flavonozidele şi taninurile. Rezultate. Efectele reacţiilor analitice au arătat prezenţa flavonozidelor şi taninurilor în toate produsele vegetale analizate. Analiza rezultatelor denotă că totalul de flavonozide şi taninuri prevalează în Lycii folia, faţă de L. fructus, atât la plantele spontane, cât şi cele cultivate. Comparativ, fructele soiului cultivat conţin mai multe flavonoide (0.25 mg/100g PV) faţă de cele spontane (0.15 mg/100g PV). Conţinutul taninic variază în fruncţie de metodă şi PV: L. fructus spontan (3.51% - titrimetric, 1.67% - spectrofotometric) şi respectiv în L.fructus cultivat (1.94%, 1.33%). Concluzii. Conţinutul flavonoidic şi taninic este mai mare în frunze, decât în fructe la plantele spontane şi cultivate, iar fructele soiului Ning Xia N I este mai bogat în flavonozide decât fructele spontane, care se deosebesc prin conţinut taninic mai mare.en_US
dc.description.abstractIntroduction. Species Lycium barbarum grows spontaneous in the Republic of Moldova. Nowadays L.barbarum is cultivated for fruits rich in different chemical compounds: polysaccharides, carotenoids, polyphenols (flavonoids, tannins), and vitamins, which present medicinal and alimentary interest. The aim of the study. Comparison study of flavonoids and tannins in vegetable products of spontanious and cultivated sp. L.barbarum. Material and methods. In vegetable products (VP) Lycii fructus et L. folia, collected from spontaneous plant and cultivar Ning Xia N1 from the collection of Botany Garden of Academy o f Science of Moldova the quantitative and qualitative analyses were made. Results. The effects of analytic reactions demonstrate the presence of flavonoids and tannins in all analyzed VP. The analyze of obtained results shown that the total content of flavonoids and tannins is more in Lycii folia, than in L. fructus in both (spontaneous and cultivated). Comparative, the cultivar fruits contain more flavonoids (0,25 mg/100g VP) than those spontaneous (0.15 mg/100g VP). Content of tannins varies according the applied method and type of VP: L.fructus spontaneously (3.51 %-titrimetrically, 1.67% - spectrophotometrically) and respectively in cultivated L. fructus (1.94%, 1.33%). Conclusions. Total content of flavonoids and tannins is higher in the leaves than in the fruits of cultivated and spontaneous plants, but the fruits of cultivar Ning Xia N1 is richer in flavonoids than spontaneous, which are distinguished by higher tannic content.en_US
dc.publisherAsociația Farmaciștilor din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista Farmaceutică a Moldovei: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldovaen_US
dc.subjectflavonoidsen_US
dc.subjecttanninsen_US
dc.subjectLycii foliaen_US
dc.subjectLycii fructusen_US
dc.subjectspontaneousen_US
dc.subjectcultivateden_US
dc.titleStudiul flavonozidelor şi taninurilor la specia Lycium barbarum spontan şi cultivaten_US
dc.title.alternativeStudy of flavonoids and tannins on spontaneous and cultivated Sp. Lycium barbarumen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
STUDIUL_FLAVONOZIDELOR.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback