|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină 2021
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1(88)/2021
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/16779
Title: | Consumul de pește în rândul populației Republicii Moldova |
Other Titles: | Fish consumption among the population of the Republic of Moldova Потребление рыбы среди населения Республики Молдова |
Authors: | Țurcanu, Gheorghii Dupouy, Eleonora Bahnarel, Ion |
Keywords: | fish species;consumption |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova |
Citation: | ȚURCANU, Gheorghii, DUPOUY, Eleonora, BAHNAREL, Ion. Consumul de pește în rândul populației Republicii Moldova. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2021, nr. 1(88), pp. 83-87. ISSN 2587-3873. |
Abstract: | Rezumat. Actualmente se cunoaște foarte puțin despre consumul diferitor specii de pești la nivel național. Elucidarea acestui subiect
ar fi utilă pentru evaluarea riscului expunerii populației la
metil mercur, bifenili policlorurați, dioxine sau aprecierea
beneficiilor nutriționale ca aportul de proteine, aminoacizi,
grăsimi, vitamine, săruri minerale, fosfor, iod. Acesta este un
studiu descriptiv, cu aplicarea metodei indirecte de colectare a
datelor. Identificarea speciilor de pești și cuantificarea consumului la nivel național s-a efectuat cu soft ul FishStatJ v4.00.9.
Datele per specie (serii anuale) pentru perioada 2005-2017,
tone pe an, s-au transformat în grame pe zi per capita. S-a
exclus componenta necomestibilă prin aplicarea factorilor
de conversie. În perioada analizată s-au consumat 26 de
specii de pește. Aplicarea factorilor de conversie a micșorat
consumul în mediu cu 34.7% față de cantitatea brută. În
perioada 2005-2017 s-a înregistrat o tendință de creștere a
consumului de pește de la 17.8 g/zi (2005) la 23.6 g/zi (2017).
În mediu per capita s-au consumat 19.68 g/zi, inclusiv – 97.3%
din consumul mediu constituie: hering/sardine – 6.46 g/zi
(32.8%), crap – 4.14 g/zi (21.0%), specii nespecificate - 3.09
g/zi (15.7%), macrou – 1.61 g/zi (8.17%), merluciu – 1.10 g/
zi (5.6%), putasu – 0.953 g/zi (4.84%), somon – 0.824 g/zi
(4.19%), batog – 0.745g/zi (3.78%), polac – 0.22 g/zi (1.14%),
ton – 0.09 g/zi (0.47%). Consumul de pește pentru perioada
2005-2017 are o tendință de creștere continuă. Populația Republicii Moldova consumă 26 de specii diferite de pește, cele
mai solicitate fiind heringul/sardinele și crapul, cu o pondere
de 32.8% și 21.0%, respectiv. Totuși, 15.7% rămân incerte din
cauza neidentificării speciilor. Summary. Very little is currently known about the consumption of different fish species at the national level. Elucidation of this
subject would be useful for assessing the risk of exposure of
the population to methyl mercury, polychlorinated biphenyls,
dioxins and assessing nutritional benefits such as protein,
amino acids, fats, vitamins, minerals, phosphorus, iodine
intake. This is a descriptive study, with the application of the
indirect method of data collection. The identification of fish
species and the quantification of consumption at national
level was performed using FishStatJ v4.00.9 software. Data
per species (annual series) for the period 2005-2017, tons
per year, were converted into grams per day per capita. The
inedible component was excluded by applying conversion
factors. During the analyzed period, 26 species of fish were
consumed. The application of conversion factors decreased the
average consumption by 34.7% in relation to gross amount.
In the period 2005-2017 there was a trend of increasing fish
consumption from 17.8 g/day (2005) to 23.6 g/day (2017). On
average per capita was consumed 19.68 g/day, 97.3% out of
the average consumption are: herring/sardines – 6.46 g/day
(32.8%), carp – 4.14 g/day (21.0%), unspecified species – 3.09
g/day (15.7%), mackerel – 1.61 g/day (8.17%), hake – 1.10
g/day (5.6%), putasu – 0.953 g/day (4.84%), salmon – 0.824
g/day (4.19%), cod – 0.745 g/day (3.78%), polack – 0.22 g/
day (1.14%), tuna – 0.09 g/day (0.47%). Fish consumption
for the period 2005-2017 has a continuous growth trend. The
population of the Republic of Moldova consumes 26 different
fish species, the most consumed are herring/sardines and carp
with a share of 32.8% and 21.0% respectively. However, 15.7%
remains uncertain due to non-identification of species. Резюме. В настоящее время очень мало известно о потреблении различных видов рыб на национальном уровне. Выяснение этой темы было бы полезно для оценки риска воздействия на население метилртути, полихлорированных дифенилов, диоксинов или оценки потребление белков, аминокислот, жиров, минералов, фосфора, йода. Это описательное исследование с применением косвенного метода сбора данных. Идентификация видов рыб и количественная оценка потребления на национальном уровне проводились с помощью программы FishStatJ v4.00.9. Данные по видам (годовой ряд) за период 2005- 2017 гг., тонны в год, были пересчитаны в граммы в день на душу населения. Несъедобный компонент был исключен путем применения коэффициентов пересчета. За анализируемый период были использованы для питания 26 видов рыб. Применение коэффициентов пересчета уменьшило среднее потребление на 34.7% по сравнению с валовой суммой. В период 2005-2017 гг. Наблюдалась тенденция к увеличению потребления рыбы с 17.8 г/день (2005 г.) до 23,6 г/день (2017 г.). В среднем на душу населения было потреблено 19.68 г/день, в том числе – 97.3% от среднего потребления составляют: сельдь/сардины – 6.46 г/день (32.8%), карп – 4.14 г/день (21.0%), неуточненные виды – 3.09 г/день (15.7%), скумбрия – 1.61 г/день (8.17%), хек – 1.10 г/день (5.6%), путасу – 0.953 г/день (4.84%), лосось – 0.824 г/день (4.19%), треска – 0.745 г/ день (3.78%), польский – 0.22 г/день (1.14%), тунец – 0.09 г/день (0.47%). Потребление рыбы за период 2005-2017гг. имеет постоянную тенденцию роста. Население Республики Молдова потребляет 26 различных видов рыб, наиболее потребляемыми из которых являются сельдь/ сардины и карп с долей 32,8% и 21,0% соответственно. Тем не менее, 15,7% остаются неопределенными из-за неидентификации видов. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină |
URI: | http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2021/05/SPEMM_188_2021_website_DOI.pdf https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.1(88).11 http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16779 |
ISSN: | 2587-3873 |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 1(88)/2021
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|