USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/21547
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSîrbu, Tamara-
dc.contributor.authorSlanina, Valerina-
dc.date.accessioned2022-07-13T09:26:20Z-
dc.date.available2022-07-13T09:26:20Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn2587-3458-
dc.identifier.issn2587-3466-
dc.identifier.uriDOI: 10.38045/ohrm.2022.3.03-
dc.identifier.urihttps://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/343/330-
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/21547-
dc.description.abstractIntroduction. The sustainable and efficient storage of microorganisms in collections depends on the correct selection of the conservation method, parameters and protection media. Material and methods. The viability and stability of the morpho-cultural properties of the yeasts from CNMN, kept under a layer of Vaseline oil and in a lyophilized state for 15 years, were evaluated. Results. The study of the viability of 17 yeast strains from National Collection of Non-pathogenic Microorganisms, after 15 years of storage by methods: lyophilization and under a layer of Vaseline oil, showed that their viability and stability vary depending on genus. Thus, the viability of lyophilized strains, from the genus Rhod otorula varied in the limits of 47.0-65.7%, from the genus Saccharomyces – 46.4-58.8%, and from the genus Lipomyces – 64.0-77.8%, compared with the viability recorded after lyophilization. It has also been established that all yeast strains, kept under a layer of Vaseline, are viable, but show some changes in morpho-cultural properties. Thus, in the strains of the genus Rhodotorula and the genus Saccharomyces, inoculated on agarized media, the colonies in the first passage were very small, the color different from the original one. No changes were detected in the strains of the genus Lipomyces. It has been shown that the initial morpho-cultural properties are restored more quickly, if the cultures, kept under oil, are inoculated in liquid malt, then made 2-3 consecutive passages on agarized media. Conclusions. Methods of preserving yeast strains in the lyophilized state or under a layer of Vaseline oil are very effective and promising, ensuring high viability and stability.en_US
dc.description.abstractIntroducere. Păstrarea durabilă şi eficientă a microorganismelor în colecții depinde de selectarea corectă a metodei de conservare, a parametrilor şi a mediilor de protecţie. Material și metode. A fost evaluată viabilitatea și stabilitatea particularităților morfo-culturale ale drojdiilor din CNMN, păstrate sub un strat de ulei de vaselină și în stare liofilizată, timp de 15 ani. Rezultate. Studiul a 17 tulpini de drojdii din Colecția Națională de Microorganisme Ne-patogene, după 15 ani de depozitare prin metodele de liofilizare și sub un strat de ulei de vaselină, a demonstrat că viabilitatea și stabilitatea acestora variază în funcție de gen. Astfel, viabilitatea tulpinilor liofilizate din genul Rhodotorula a variat în limitele 47,0-65,7%, a celor din genul Saccharomyces – 46,4-58,8%, iar din genul Lipomyces – 64,0-77,8%, comparativ cu viabilitatea înregistrată după liofilizare. De asemenea, s-a stabilit că toate tulpinile de drojdii, păstrate sub un strat de ulei de vaselină, sunt viabile, dar prezintă unele modificări ale particularităților morfo-culturale. Astfel, la tulpinile din genul Rhodotorula și genul Saccharomyces, inoculate pe medii agarizate, coloniile în primul pasaj erau foarte mici, culoarea fiind diferită de cea inițială. La tulpinile din genul Lipomyces astfel de modificări nu au fost depistate. S-a demonstrat că particularitățile morfo-culturale inițiale se restabilesc mai repede, dacă culturile, păstrate sub ulei, sunt inoculate în malț lichid, apoi sunt efectuate 2-3 pasaje consecutive pe medii agarizate. Concluzii. Metodele de conservare a tulpinilor de drojdii în stare liofilizată sau sub un strat de ulei de vaselină sunt foarte eficiente și de perspectivă, asigurând o viabilitate și stabilitate înaltă.en_US
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofOne Health & Risk Managementen_US
dc.subjectyeast strainsen_US
dc.subjectgenusen_US
dc.subjectviability lyophilizationen_US
dc.subjectrevitalizationen_US
dc.subjectVaseline oilen_US
dc.subject.ddcCZU:582.282/.284.082en_US
dc.titleEvaluarea viabilității tulpinilor de drojdii după 15 ani deconservareen_US
dc.title.alternativeEvaluation of the viability of yeast strains after 15 years of conservationen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 3 No 3, 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EVALUAREA_VIABILITATII_TULPINILOR_DE_DROJDII_DUPA_15_ANI_DECONSERVARE.pdf878.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback