USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26736
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMazur, Ecaterina-
dc.contributor.authorNicolaescu, Maria-
dc.contributor.authorValica, Vladimir-
dc.date.accessioned2024-01-16T16:14:36Z-
dc.date.available2024-01-16T16:14:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationMAZUR, Ecaterina, NICOLAESCU, Maria, VALICA, Vladimir. Selectarea sărurilor de magneziu cu o biodisponibilitate înaltă și analiza acestora = Selection of magnesium salts with high bioavailability and their analysis. In:" Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor”: mater. conf. șt.-pract. a tinerilor cercetători, ed. a 12 -a, Chișinău, 28 noiembrie 2023. Chişinău, 2023, pp. 89-91. ISBN 978-9975-89-295-7.en_US
dc.identifier.isbn978-9975-89-295-7-
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26736-
dc.description.abstractIntroducere. Magneziul (Mg) este al patrulea cel mai răspândit macroelement din organismul uman după sodiu, potasiu și calciu, care răspunde de desfășurarea multor reacții biochimice. Selectarea sării de Mg cu biodisponibilitatea înaltă, care ar asigura eficacitate maximă în corelare cu scopul de aplicare, este o problemă actuală. Produse cu conținut de Mg se regăsesc într-un asortiment bogat pe piața farmaceutică a republicii Moldova, reprezinte de săruri anorganice (sulfat, clorura, oxid, hidroxid, carbonat) sau organice (citrat, lactat, gluconat, aspartat, orotat). Biodisponibilitatea sărurilor de Mg se testează in vitro atât prin utilizarea unui simulator al ecosistemului microbian intestinal uman (SHIME®) sau prin teste de dizolvare, iar in vivo prin monitorizarea nivelurilor serice de magneziu [1,2]. Scopul lucrării. Evaluarea datelor bibliografice cu referire la biodisponibilitatea sărurilor de MG și criteriile de selectarea a acestora. Material și metode. Pentru realizarea studiului au fost analizate 37 articole științifice, prin accesarea bazelor de date PubMed Central © Cochrane Electronic Library, MEDLINE databases, CAB Abstracts © CAB și SciSearch © The Thomson Corporation. Rezultate. Absorbția intestinală a Mg este dependentă de diferiți factori endogeniși de cei exogeni. Astfel, având în vedere căile generale de absorbție intestinală, nu este recomandat să se consume Mg concomitent cu suplimente de calciu și fier din cauza diminuării conținutului acestora. Conform studiilor evaluate, realizate pe subiecți sănătoși s-a stabilit, că sărurile organice ale Mg au biodisponibilitate mai mare decât sărurile anorganice, bazându-se pe calculele concentrației plasmatice și a excreției urinare la momente diferite după administrare. De aceea sărurile anorganice nu se folosesc pentru a restabili aportul zilnic necesar de Mg. Astfel, combinația de Mg cu piridoxina (VitB6) este considerată foarte reușită, deoarece aceste substanțe își îmbunătățesc reciproc eficiența, iar VitB6 îmbunătățește absorbția macroelementului, își menține concentrația intracelulară și oferă cel mai bun rezultat terapeutic. Concluzii. Conform studiilor clinice evaluate privind biodisponibilitatea diferitelor săruri de magneziu s-a depistat, că sărurile organice de magneziu au o biodisponibilitate de 50-60%, mai mare decât la sărurile anorganice (30-40%). Datele disponibile sugerează că studiile de biodisponibilitate prin metodologia in vitro oferă informații valide pentru a prezice rezultatele și eficacitatea in vivo. Cunoașterea biodisponibilității unui medicament este importantă pentru stabilirea modului sau a duratei de administrare.en_US
dc.description.abstractIntroduction. Magnesium (Mg) is the fourth most widespread macroelement in the human body after sodium, potassium and calcium, which is responsible for the development of many biochemical reactions. The selection of Mg salt with high bioavailability, which would ensure maximum efficacy in relation to the purpose of application, is a current problem. Products with Mg content can be found in a rich assortment on the pharmaceutical market of the Republic of Moldova, representing inorganic (sulfate, chloride, oxide, hydroxide, carbonate) or organic (citrate, lactate, gluconate, aspartate, orotate) salts. The bioavailability of Mg saltsistested in vitro both by using a simulator of the human intestinal microbial ecosystem (SHIME®) or by dissolution tests, and in vivo by monitoring serum magnesium levels[1,2]. Aim of the study. Evaluation of bibliographic data with reference to the bioavailability of GM salts and theirselection criteria. Material and methods. To carry out the study, 37 scientific articles were analyzed by accessing the databases PubMed Central © Cochrane Electronic Library, MEDLINE databases, CAB Abstracts © CAB and SciSearch © The Thomson Corporation. Results. Intestinal absorption ofMg isdependent on various endogenous and exogenous factors. Thus, considering the general intestinal absorption pathways, it is not recommended to consume Mg simultaneously with calcium and iron supplements due to the decrease in their content. According to the studies evaluated, performed on healthy subjects, it was determined that the organic salts of Mg have a higher bioavailability than the inorganic salts, based on calculations of plasma concentration and urinary excretion at different times after administration. That is why inorganic salts are not used to restore the necessary daily intake ofMg. Thus, the combination of Mgwith pyridoxine (VitB6)is considered very successful, because these substances improve each other's efficiency, and VitB6 improves the absorption of the macroelement, maintains its intracellular concentration and providesthe best therapeutic result. Conclusions. According to clinical studies evaluated on the bioavailability of different magnesium salts, it was found that organic magnesium salts have a bioavailability of 50-60%, higher than inorganic salts(30-40%). Available data suggestthat bioavailability studies by in vitro methodology provide valid information to predict in vivo outcomes and efficacy. Knowing the bioavailability of a drug isimportant for determining how or when to administer it.en_US
dc.publisherUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofConferința științifico-practică a tinerilor cercetători ” Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor”, Ediția a a XII-a, 28 noiembrie 2023, Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.subjectbioavailabilityen_US
dc.subjectmagnesium saltsen_US
dc.subject.ddcCZU: [615.31:546.46].015.35en_US
dc.titleSelectarea sărurilor de magneziu cu o biodisponibilitate înaltă și analiza acestoraen_US
dc.title.alternativeSelection of magnesium salts with high bioavailability and their analysisen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Conferința științifico-practică a tinerilor cercetători ”Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor”, ediția a XII-a, 28 noiembrie 2023, Chișinău, Republica Moldova

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SELECTAREA_SARURILOR_DE_MAGNEZIU_CU_O_BIODISPONIBILITATE_INALTA_SI_ANALIZA_ACESTORA.pdf279.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback