USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/5740
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorFala, Valentin
dc.contributor.authorLăcustă, Victor
dc.contributor.authorBordeniuc, Gheorghe
dc.contributor.authorRomaniuc, Dumitru
dc.contributor.authorFala, Paula
dc.date.accessioned2019-06-26T08:27:13Z
dc.date.available2019-06-26T08:27:13Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationFALA, Valentin, LACUSTA, Victor, BORDENIUC, Gheorghe, ROMANIUC, Dumitru, FALA, Paula. Rolul factorilor cotidieni în declanşarea/menţinerea manifestărilor clinice ale bruxismului. In: NANO-2016: Ethical, Ecological and Social Problems of Nanoscience and Nanotechnologies, Ed. 2016, 11-14 mai 2016, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2016, pp. 13-14.
dc.identifier.urihttp://nano.asm.md/uploads/abs_book_20161226.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/5740
dc.description.sponsorshipScopul studiului - analiza indicilor cantitativi ai bruxismului sub influenț a factorilor cotidieni (stres, nicotină, cafeină, alcool). Au fost studiați 19 pacienți cu bruxism și 19 persoane sănătoase. Influenț a cofactorilor bruxismului a fost cuantificată, în corelaţie cu analiza indicilor bruxismului (dispozitivul portabil Sleep Guard SG, SUA). Intensitatea cofactorilor cotidieni la pacienţii cu bruxism se deosebea statistic concludent de intensitatea acestor factori la persoane sănătoase. La pacienţii cu bruxism (n = 19), s-au constatat următoarele: expresia stresului emoţional, conform chestionarului Holmes - 625,8 ± 49,3 un.; consumul de nicotină - 8,5 ± 1,1 țigarete; consumul de cafeină - 3,0 ± 0,5 cănuț e; întrebuinţarea alcoolului - 1,8 ± 0,3 un. de alcool. La persoane sănătoase (n = 19), au fost evidenţiate următoarele particularităţi: expresia stresului emoţional, conform chestionarului Holmes - 412,5 ± 43,8 un. (p ˂ 0,001); consumul de nicotină - 4,3 ± 1,5 țigarete (p ˂ 0,02); consumul de cafeină - 1,5 ± 0,3 cănuț e (p ˂ 0,03); întrebuinţarea alcoolului - 0,6 ± 0,3 un. de alcool (p ˂ 0,01). Factorii stresogeni provoacă o tensionare importantă a sistemului nervos vegetativ și a structurilor cerebrale implicate în reglarea activității sistemului stomatognat, în special, se modifică excitabilitatea neuro-musculară și activitatea mușchilor maseteri, care determină intensitatea bruxismului. În viziunea noastră, stresul emoțional în declanșarea/menținerea bruxismului este asociat cu 3 componente principale: psihoemoțională, psihovegetativă, psihomotorie. Consumul de alcool, conform criteriului de intensitate, ocupă locul doi după stresul emoțional. Folosirea alcoolului la pacienții cu bruxism (conform datelor de autoevaluare), contribuie la apariția unui efect de liniștire, relaxare, cu senzații subiective de micșorare a tonusului muscular. Toate persoanele studiate afirmau, că consumul alcoolului contribuie la diminuarea stresului din viaț a cotidiană. Bruxismul a fost mai frecvent observat la persoane fumătoare, indiferent de sex în comparație cu persoanele non-fumătoare. Rezultatele analizei realizate de noi evidențiază că consumul de cafeină este de două ori mai mare la persoanele cu bruxism, comparativ cu persoanele sănătoase. Conform datelor din literatură, consumul de cafeină este asociat cu fumatul (corelații puternice) și cu consumul de alcool (corelații moderate), date care au fost confirmate şi de rezultatele noastre. Influenț a cafeinei este mai slabă, comparativ cu consumul alcoolului. Analiza integrală a rezultatelor obţinute demonstrează că la pacienții cu bruxism, intensitatea cofactorilor cotidieni crește în ordinea: cafeină ˂ nicotină ˂ alcool ˂ stres; numărul de episoade ale bruxismului, durata lor totală crește sub acțiunea cofactorilor în ordinea: alcool ˂ nicotină ˂ cafeină ˂ stres. În concluzie, se poate constata că toți cofactorii studiați au o intensitate mai mare la pacienții cu bruxism, cea mai semnificativă diferenț ă a fost observată pentru stresul emoțional și consumul de alcool. Aceste date într-o măsură oarecare confirmă că diferiți cofactori ai bruxismului se manifestă prin intermediul proceselor stresoreactivităț ii și stresorezistenț ei.en_US
dc.language.isoroen_US
dc.publisherNANO-2016: Ethical, Ecological and Social Problems of Nanoscience and Nanotechnologiesen_US
dc.subjectDaily Factorsen_US
dc.subject.meshBruxismen_US
dc.titleRolul factorilor cotidieni în declanşarea/menţinerea manifestărilor clinice ale bruxismuluien_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:ARTICOLE ȘTIINȚIFICE

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rolul_factorilor_cotidieni_in_declansarea_mentinerea_manifestarilor_clinice_ale.pdf230.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback