USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9476
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAndoni, Ana
dc.contributor.authorCiobanu, Elena
dc.date.accessioned2020-05-13T19:11:59Z
dc.date.available2020-05-13T19:11:59Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationANDONI, Ana, CIOBANU, Elena. Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldova. In: Arta Medica. 2018, nr. 4(69), pp. 21-23. ISSN 1810-1852.en_US
dc.identifier.issn1810-1852
dc.identifier.urihttps://artamedica.md/old_issues/ArtaMedica_69.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9476
dc.descriptionSpecialitatea Medicina preventivă, Catedra de igienă generală, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”en_US
dc.description.abstractObiceiurile alimentare nesănătoase sunt foarte frecvente, iar mâncărurile tip fast-food, grăsimile, zahărul, lipsa hidratării și sedentarismul fac deja parte din viața multor persoane. Ritmul alert al vieții cotidiene, lipsa de timp și stresul zilnic își pun amprenta asupra sănătății. Scopul acestui studiu a fost de a evalua comportamentul alimentar al populației rezidente din Republica Moldova, determinant esențial al stării de sănătate. Studiul realizat a fost de tip descriptiv, transversal, desfășurat pe un lot de 71 persoane, cu vârsta 15-69 ani, din diferite localități ale Republicii Moldova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. În spectrul obiceiurilor alimentare ale populației din Republica Moldova prevalează: carnea de pui – 87,3%, produsele alimentare grase – 31,0%, laptele – 50,0%, untul – 68,0%, dulciurile – 70,0%. Rezultatele cercetării au evidențiat un regim alimentar neechilibrat, sărac în fructe, legume și pâine neagră.en_US
dc.description.abstractUnhealthy eating habits are very common, and fast food, fat, sugar, lack of hydration and sedentary life are already part of the lives of many people. The alert rhythm of everyday life, lack of time and daily stress put their mark on your health. The aim of this study was to assess the food behavior of the Moldovan population, an essential determinant of health. The study was of a descriptive and transversal type, carried out on a group of 71 persons, aged 15-69 years, from different localities of the Republic of Moldova, both from urban and rural areas. In the spectrum of the food habits of the population of the Republic of Moldova prevails: chicken meat – 87.3%, fatty foods – 31.0%, milk – 50.0%, butter – 68.0%, sweets – 70.0%. The results of the research revealed an unbalanced diet, poor in fruits, vegetables and black bread.
dc.language.isoroen_US
dc.publisherAsociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldovaen_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectunbalanced dieten_US
dc.subjecthabitsen_US
dc.subjectthe food conducten_US
dc.subject.meshMoldovaen_US
dc.subject.meshFeeding Behavioren_US
dc.subject.meshNutritional Requirementsen_US
dc.subject.meshSnacksen_US
dc.subject.meshMalnutritionen_US
dc.subject.meshDiet, Food, and Nutritionen_US
dc.titleEvaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldovaen_US
dc.title.alternativeAssessing the eating habits of the resident population in the Republic of Moldovaen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Arta Medica Vol. 69, No 4, 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Evaluarea_obiceiurilor_alimentare_ale_populatiei_rezidente_din_Republica_Moldova.pdf194.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback