DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Lozan-Tirsu, Carolina | |
dc.date.accessioned | 2020-10-14T18:32:05Z | |
dc.date.available | 2020-10-14T18:32:05Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | LOZAN-TIRSU, Carolina. Alterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compounds. In: One Health & Risk Management. 2020, vol. 1, no 2, pp. 50-57. ISSN 2587-3458. DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.16 | |
dc.identifier.issn | 2587-3458 | |
dc.identifier.issn | 2587-3466 | |
dc.identifier.uri | DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.16 | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12166 | |
dc.identifier.uri | https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/72/37 | |
dc.description | Department of Microbiology and Immunology, Nicolae Testemitanu SUMPh, Chisinau, Republic of Moldova | en_US |
dc.description.abstract | Introduction. The major and most common mechanisms for almost all antimicrobial
substances is the induction of oxidative stress responses within the pathogen cells by accumulation of free radicals, which mediate a whole range of classical antimicrobial mechanisms of action observed by researchers. Thus, this present study was conducted to reveal
some biochemical changes regarding the antioxidant status of pathogenic microorganisms
under the influence of novel chemical compounds selected.
Material and methods. The copper (II) coordination compounds were included as in vitro
study material, namely, Co (II), Zn (II) and aromatic propenones, synthesized at the Department of Inorganic Chemistry, the State University of Moldova. The antimicrobial
properties were tested on five reference strains. The ABTS test was applied to determine
the antioxidant activity, thus determining the total antioxidant capacity using the ABTS˙+
cation radical.
Results. The most vulnerable to high-intensity oxidative stress are the reference strains of
Staphylococcus aureus ATCC 2592 and Bacillus cereus ГИСК 8035, the most resistant
being the reference culture Salmonella enterica (S. Abony ГИСК 03/03y).
Conclusions. The study results showed that the selected compounds might substantially
reduce the total antioxidant capacity in the studied reference cultures. | en_US |
dc.description.abstract | Introducere. Unul dintre mecanismele, generale și comune, pentru majoritatea
preparatelor antimicrobiene, este inducerea stresului oxidativ în celulele patogene, exprimat prin acumularea în exces a radicalilor liberi, care mediază întreg spectrul clasic de
mecanisme de acțiune antimicrobiană, observate de cercetători. Astfel, a devenit oportună
realizarea unui studiu, care ar elucida unele modificări biochimice, ce reflectă statutul
antioxidant al microorganismelor patogene sub influența compușilor chimici noi selectați.
Material și metode. În calitate de obiecte de studiu in vitro au servit compușii coordinativi ai Cu (II); Co (II), Zn (II) și propenonele aromatice, sintetizate la Catedra de chimie
anorganică de la Universitatea de Stat din Moldova. Efectele antimicrobiene au fost testate
pe 5 tulpini de referință. Pentru determinarea activității antioxidante a fost aplicat testul
ABTS, care stabilește capacitatea antioxidantă totală, cu utilizarea radicalului cation
ABTS˙ +.
Rezultate. Cele mai vulnerabile, din punctul de vedere al instalării stresului oxidativ de
înaltă intensitate, sunt culturile de referință Staphylococcus aureus ATCC 2592 și Bacillus
cereus ГИСК 8035, cea mai rezistentă fiind cultura de referință Salmonella enterica (S.
Abony ГИСК 03/03y).
Concluzii. Analizând rezultatele prezentate mai sus, putem afirma că, sub acțiunea compușilor selectați, se produce o reducere substanțială a capacității antioxidante totale în
culturile de referință studiate. | rom |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | One Health & Risk Management | |
dc.subject | antimicrobial activity | en_US |
dc.subject | antioxidant activity | en_US |
dc.subject | chemical compounds | en_US |
dc.subject | copper | en_US |
dc.subject | reference strains | en_US |
dc.subject.ddc | UDC: 579.61:546-3 | en_US |
dc.title | Alterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compounds | en_US |
dc.title.alternative | Modificarea capacității antioxidante totale a culturilor de microorganisme patogene sub influența compușilor chimici noi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 1 No 2, 2020
|