|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2020 nr. 2(24) ediție specială
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/13082
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Rubanovici, Vladislav | |
dc.contributor.author | Chirlici, Alexei | |
dc.contributor.author | Cebanu, Serghei | |
dc.date.accessioned | 2020-11-19T11:38:46Z | |
dc.date.available | 2020-11-19T11:38:46Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, CEBANU, Serghei. Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19 = The role of nutrition in the prophylaxis and treatment of COVID-19. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2020, vol. 24(2), pp. 170-179. ISSN 2345-1467. | en_US |
dc.identifier.issn | 2345-1467 | |
dc.identifier.uri | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/2020-10/MJHS_2%2824%29%20Edi%C8%9Bia%20special%C4%83%20COVID-19%20-%20aspecte%20clinice.pdf | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/13082 | - |
dc.description | Catedra de igienă, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae
Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova. | en_US |
dc.description.abstract | Rezumat
Introducere. Alimentaţia echilibrată este foarte importantă
înainte şi în timpul unei infecţii. În cazul unui proces
infecţios, organismul uman are nevoie de un surplus de energie
şi de nutrienţi prin urmare, menţinerea unei alimentaţii
echilibrate este foarte importantă în timpul pandemiei
de COVID-19. Deşi, niciun fel de alimente nu poate preveni
această infecţie, o alimentaţie echilibrată prezintă un suport
important în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al
organismului uman.
Material şi metode. A fost efectuată o cercetare în PubMed şi Scholar Google, inclusiv în datele bibliografice ale articolelor
accesate, referitor la rolul nutriţiei în menţinerea şi
consolidarea rezistenţei organismului uman către COVID-19,
dar şi către alte infecţii, cauzate de virusuri şi microbi. Pe
lângă acţiunea generală a raţiilor alimentare, s-a studiat rolul
individual al diferitor substanţe nutritive şi biologic active,
cât şi mecanismele de acţiune ale acestora. În procesul de
studiu, au fost utilizate următoarele cuvinte cheie: „alimentaţie
echilibrată”, „sănătate”, „vitamine”, „elemente minerale”,
„pandemie COVID-19”, „prevenţie”, „tratament”.
Rezultate. În menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului,
un rol deosebit îl joacă vitaminele liposolubile A,
D, E, vitaminele hidrosolubile C, B6, B12 şi acidul folic, elementele
minerale seleniu, zinc, cupru, fier şi magneziu. Dintre
macronutrienţii, care sunt surse de energie, a fost depistat
rolul pozitiv a doi acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3
şi, anume, a acidului gamma-linolenic şi a acidului eicosapentaenoic.
S-au constat mecanisme diferite de acţiune ale
nutrienţilor care, într-un final, au rol comun în menţinerea şi
consolidarea sistemului imun al organismului uman.
Concluzii. O alimentaţie echilibrată este importantă în
menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman,
contribuind la prevenirea, tratarea şi recuperarea pacienţilor
cu COVID-19. Analiza datelor obţinute, a pus în evidenţă
rolul deosebit a unor nutrienţi: vitaminele A, D, E, C, B6, B12 şi
acidul folic, elementele minerale Se, Zn, Cu, Fe, Mg şi 2 acizi
graşi polinesaturaţi din seria omega-3 (acid gamma-linolenic
şi acidul eicosapentaenoic). Este apreciat şi rolul microbiomului
sistemului digestiv. | en_US |
dc.description.abstract | Abstract
Introduction. A balanced diet is very important before
and during an infection. In infections, the human body needs
more energy and nutrients. Therefore, maintaining a balanced
diet is very important during the COVID-19 pandemic.
Although no food can prevent this infection, a balanced diet
is an important support for maintaining and strengthening
the human body’s immune system.
Material and methods. It was performed a search in
PubMed and Scholar Google, inclusively in references of the
found articles, regarding the role of nutrition in maintaining beand
strengthening the resistance of the human body to COVID-
19, but also to other infections, caused by viruses and
microorganisms. In addition to the general action of food
diets, the concrete role of different nutrients, their mechanisms
of action were studied. There were used the following
keywords: “balanced diet”, “health”, “vitamins”, “minerals”,
“COVID-19 pandemic”, “prevention”, “treatment”.
Results. In maintaining and strengthening of the body’s
resistance, a special role is played by fat-soluble vitamins
A, D, E, water-soluble vitamins C, B6, B12 and folic acid, the
mineral elements selenium, zinc, copper, iron and magnesium.
Among the macronutrients, which are energy sources,
the positive role of two polyunsaturated fatty acids from the
omega – 3 series, namely – gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic
acid was found. There are different mechanisms
of action of nutrients, which are ultimately aimed at maintaining
and strengthening the immune system of the human
body.
Conclusions. A balanced diet provides solid and beneficial
support in the prevention, treatment and recovery of
patients with COVID-19. The analysis of the obtained data revealed
the special role of some nutrients: vitamins A, D, E, C,
B6, B12 and folic acid, the mineral elements Se, Zn, Cu, Fe, Mg
and two polyunsaturated fatty acids from the series omega
– 3 (gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid). The
role of the microbiome of the digestive system is also appreciated. | |
dc.publisher | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences | en_US |
dc.subject | COVID-19 | en_US |
dc.subject | balanced diet | en_US |
dc.subject | nutrients and biologically active substances | en_US |
dc.subject | prevention | en_US |
dc.title | Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19 | en_US |
dc.title.alternative | The role of nutrition in the prophylaxis and treatment of COVID-19 | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2020 nr. 2(24) ediție specială
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|