USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/13082
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorRubanovici, Vladislav
dc.contributor.authorChirlici, Alexei
dc.contributor.authorCebanu, Serghei
dc.date.accessioned2020-11-19T11:38:46Z
dc.date.available2020-11-19T11:38:46Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationRUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, CEBANU, Serghei. Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19 = The role of nutrition in the prophylaxis and treatment of COVID-19. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2020, vol. 24(2), pp. 170-179. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467
dc.identifier.urihttps://stiinta.usmf.md/sites/default/files/2020-10/MJHS_2%2824%29%20Edi%C8%9Bia%20special%C4%83%20COVID-19%20-%20aspecte%20clinice.pdf
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/13082-
dc.descriptionCatedra de igienă, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova.en_US
dc.description.abstractRezumat Introducere. Alimentaţia echilibrată este foarte importantă înainte şi în timpul unei infecţii. În cazul unui proces infecţios, organismul uman are nevoie de un surplus de energie şi de nutrienţi prin urmare, menţinerea unei alimentaţii echilibrate este foarte importantă în timpul pandemiei de COVID-19. Deşi, niciun fel de alimente nu poate preveni această infecţie, o alimentaţie echilibrată prezintă un suport important în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al organismului uman. Material şi metode. A fost efectuată o cercetare în PubMed şi Scholar Google, inclusiv în datele bibliografice ale articolelor accesate, referitor la rolul nutriţiei în menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman către COVID-19, dar şi către alte infecţii, cauzate de virusuri şi microbi. Pe lângă acţiunea generală a raţiilor alimentare, s-a studiat rolul individual al diferitor substanţe nutritive şi biologic active, cât şi mecanismele de acţiune ale acestora. În procesul de studiu, au fost utilizate următoarele cuvinte cheie: „alimentaţie echilibrată”, „sănătate”, „vitamine”, „elemente minerale”, „pandemie COVID-19”, „prevenţie”, „tratament”. Rezultate. În menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului, un rol deosebit îl joacă vitaminele liposolubile A, D, E, vitaminele hidrosolubile C, B6, B12 şi acidul folic, elementele minerale seleniu, zinc, cupru, fier şi magneziu. Dintre macronutrienţii, care sunt surse de energie, a fost depistat rolul pozitiv a doi acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3 şi, anume, a acidului gamma-linolenic şi a acidului eicosapentaenoic. S-au constat mecanisme diferite de acţiune ale nutrienţilor care, într-un final, au rol comun în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al organismului uman. Concluzii. O alimentaţie echilibrată este importantă în menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman, contribuind la prevenirea, tratarea şi recuperarea pacienţilor cu COVID-19. Analiza datelor obţinute, a pus în evidenţă rolul deosebit a unor nutrienţi: vitaminele A, D, E, C, B6, B12 şi acidul folic, elementele minerale Se, Zn, Cu, Fe, Mg şi 2 acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3 (acid gamma-linolenic şi acidul eicosapentaenoic). Este apreciat şi rolul microbiomului sistemului digestiv.en_US
dc.description.abstractAbstract Introduction. A balanced diet is very important before and during an infection. In infections, the human body needs more energy and nutrients. Therefore, maintaining a balanced diet is very important during the COVID-19 pandemic. Although no food can prevent this infection, a balanced diet is an important support for maintaining and strengthening the human body’s immune system. Material and methods. It was performed a search in PubMed and Scholar Google, inclusively in references of the found articles, regarding the role of nutrition in maintaining beand strengthening the resistance of the human body to COVID- 19, but also to other infections, caused by viruses and microorganisms. In addition to the general action of food diets, the concrete role of different nutrients, their mechanisms of action were studied. There were used the following keywords: “balanced diet”, “health”, “vitamins”, “minerals”, “COVID-19 pandemic”, “prevention”, “treatment”. Results. In maintaining and strengthening of the body’s resistance, a special role is played by fat-soluble vitamins A, D, E, water-soluble vitamins C, B6, B12 and folic acid, the mineral elements selenium, zinc, copper, iron and magnesium. Among the macronutrients, which are energy sources, the positive role of two polyunsaturated fatty acids from the omega – 3 series, namely – gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid was found. There are different mechanisms of action of nutrients, which are ultimately aimed at maintaining and strengthening the immune system of the human body. Conclusions. A balanced diet provides solid and beneficial support in the prevention, treatment and recovery of patients with COVID-19. The analysis of the obtained data revealed the special role of some nutrients: vitamins A, D, E, C, B6, B12 and folic acid, the mineral elements Se, Zn, Cu, Fe, Mg and two polyunsaturated fatty acids from the series omega – 3 (gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid). The role of the microbiome of the digestive system is also appreciated.
dc.publisherRevista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciencesen_US
dc.subjectCOVID-19en_US
dc.subjectbalanced dieten_US
dc.subjectnutrients and biologically active substancesen_US
dc.subjectpreventionen_US
dc.titleRolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19en_US
dc.title.alternativeThe role of nutrition in the prophylaxis and treatment of COVID-19en_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2020 nr. 2(24) ediție specială

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rubanovici_Chirlici_Rolul_nutritiei_in_profilaxia_si_tratamentul_COVID_19_p.170_179.pdf238.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback