DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Tafuni, Ovidiu | |
dc.date.accessioned | 2021-01-04T12:48:30Z | |
dc.date.available | 2021-01-04T12:48:30Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | TAFUNI, Ovidiu. Use of psychological techniques in nutritional education of patients with type 2 diabetes = Utilizarea tehnicilor psihologice în educația nutrițională a pacienților cu diabet de tip 2. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book. Chișinău: [s. n.], 2020, p. 152. | en_US |
dc.identifier.uri | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14487 | |
dc.description.abstract | Background. Cases of total or partial abandonment of the diet by patients with type 2 diabetes (DT2)
schooled were frequently determined. Patients as unmotivating considered the classic educational
models used in diabetes school (DS). Objective of the study. Evaluation of the most common causes
of non-compliance with nutritional recommendations by patients with DT2 schooled selection and
application of psychological techniques (PT) in nutrition education (NE). Material and Methods. The
quasi-experimental clinical study was performed at UCPMA to evaluate the efficacy of ET used in DS
and the dietitian's consultations (DC) with the use of PT as an experiment. Data sources were: medical
cards and 3 questionnaires: knowledge (QC), satisfaction (QS), adherence to diet (DA). Research
methods: observational, epidemiological, clinical, statistical. Results. The sample consisted of 61
patients with DT2 female, aged between 35 and 75 years, who were trained at DS. Patients were given
QC, QS, and AD until and after the experiment. Until the experiment, QC reported nutritional
knowledge with the rating “good” only in 18(29.5%) cases out of 61 patients, QS presented satisfaction
only in 31(54%) cases, and DA only in 13(21.3%). ) cases. After applying the experiment, the QC results
showed the rating “good” in 47(77.4%) patients, satisfaction in 56(91.8%) respondents, and DA in
40(65.6%) people. Conclusion. Through QC, QS and DA it has been shown that NE with the use of PT
by the dietitian is more effective than classical ET, used in DS. Introducere. Cazuri de abandonare totală sau parțială a dietei de către pacienții cu diabet de tip 2 (DT2)
școlarizați au fost determinate frecvent. Tehnicile educaționale (TE) clasice, utilizate în cadrul școlii de
diabet (ȘD) au fost considerate de către pacienți puțin motivante. Scopul lucrării. Evaluarea celor mai
frecvente cauze ale nerespectării recomandărilor nutriționale de către pacienții cu DT2 școlarizați,
selectarea și aplicarea tehnicilor psihologice (TP) în educația nutrițională (EN). Material și
Metode. Studiul clinic quasi-experimental a fost realizat la CUAMP pentru evaluarea eficienței TE
utilizate la ȘD și a consultațiilor dieteticianului (CD) cu utilizarea TP în calitate de experiment. Surse
de date au fost: cartelele medicale și 3 chestionare: cunoștințe (CC), satisfacție (CS), aderența la dietă
(AD). Metodele de cercetare: observaționale, epidemiologice, clinice, statistice. Rezultate. Eșantionul
a fost format din 61 pacienți cu DT2 de sex feminin, având vârsta între 35 și 75 ani, care au fost instruite
la ȘD. Pacienților li s-a aplicat CC, CS și AD până și după experiment. Până la experiment, CC a relatat
cunoștințe nutriționale cu calificativul „bine” numai în 18 (29,5%) cazuri din 61 pacienți, CS a prezentat
satisfacție numai în 31 (54%) cazuri, iar AD numai în 13 (21,3%) cazuri. După aplicarea experimentului
rezultatele CC au evidențiat calificativul „bine” la 47 (77,4%) pacienți, satisfacție la 56 (91,8%)
respondenți, iar AD la 40 (65,6%) persoane. Concluzii. Prin intermediul CC, CS și AD s-a demonstrat
că EN cu utilizarea TP realizată de dietetician este mai eficientă decât TE clasice, utilizate în cadrul ȘD. | en_US |
dc.publisher | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova | en_US |
dc.source | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book | |
dc.subject | diabetes school | en_US |
dc.subject | nutritional education | en_US |
dc.subject | psychological techniques | en_US |
dc.title | Use of psychological techniques in nutritional education of patients with type 2 diabetes | en_US |
dc.title.alternative | Utilizarea tehnicilor psihologice în educația nutrițională a pacienților cu diabet de tip 2 | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|