DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Bolohan, Victoria | |
dc.contributor.author | Benea, Anna | |
dc.contributor.author | Ciobanu, Cristina | |
dc.contributor.author | Cojocaru-Toma, Maria | |
dc.contributor.author | Ungureanu, Ion | |
dc.date.accessioned | 2021-01-04T17:51:13Z | |
dc.date.available | 2021-01-04T17:51:13Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14511 | |
dc.description.abstract | Background. Hyssopus officinalis L.(hyssop), a species native to the Caspian Sea region, has been
cultivated in the Republic of Moldova as aromatic plant and has been used in folk medicine as
antitussive, expectorant, carminative, digestive and sedative remedy. Objective of the
study. Identification of chemical compounds and estimation of hydroxycinnamic acids total content in
the vegetal product Hyssopi herba. Material and Methods. Vegetal product (Hyssopi herba) was
collected from the collection of the Scientific Center for the Cultivation of Medicinal Plants of "Nicolae
Testemitanu" SUMPh. Qualitative analysis was performed with sedimentation and color reactions. The
total content of hydroxycinnamic acids (THA) was determinated by spectrophotometric method,
measuring the optical density at 325 nm wavelength (Metertech U Results. Through qualitative
reactions, in Hyssopi herba, tannins, flavonoids, saponosides were identified and the lack of alkaloids,
coumarins and anthracene derivatives were confirmed. From the vegetal product were obtained 2
extracts: 30% ethanolic and aqueous; the THA was quantified by spectrophotometric method, expressed
as chlorogenic acid. The THA were higher in ethanolic extract (3.64%) compared to aqueous
(2.67%). Conclusion. The obtained results may justify the continuation of studies for the use of H.
officinalis L. as a source of phenolic compounds, a plant appreciated for its volatile content.
Introducere. Hyssopus officinalis (isop), specie originară din regiunea Mării Caspice, este cultivată în
Republica Moldova ca plantă aromatică și utilizată în medicină ca remediu antitusiv, expectorant,
carminativ, digestiv și sedativ. Scopul lucrării. Identificarea grupelor de compuși chimici și dozarea
totalului de acizi hidroxicinamici în produsul vegetal Hyssopi herba. Material și Metode. Produsul
vegetal (Hyssopi herba) a fost colectat din colecția Centrului Științific de Cultivare a Plantelor
Medicinale USMF „Nicolae Testemițanu”. Analiza calitativă s-a efectuat prin reacții de sedimentare și
culoare. Totalul de acizi hidroxicinamici s-a realizat prin metoda spectrofotometrică, cu măsurarea
densității optice la lungimea de undă 325 nm (spectrofotometrul Metertech UV/VIS SP 8001).
Rezultate. Prin reacții calitative, în Hyssopi herba, s-a identificat prezența substanțelor tanante,
flavonoidelor, saponozidelor și s-a confirmat lipsa alcaloizilor, cumarinilor, derivaților de antracen. Din
produsul vegetal s-au obținut 2 extracte: hidroalcoolic 30% și apos, în care s-a dozat spectrofotometric
totalul de acizi hidroxicinamici, exprimat în acid clorogenic. Totalul de acizi hidroxicinamici s-a
prezentat cu un conținut mai înalt în extractul etanolic (3,64%) comparativ cu cel apos (2,67%).
Concluzii. Rezultatele obținute justifică continuarea studiilor prin valorificarea speciei H. officinalis L.
ca sursă de compuși fenolici, plantă apreciată pentru conținutul înalt de ulei volatil. | en_US |
dc.publisher | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova | en_US |
dc.subject | Hisspous officinalis L | en_US |
dc.subject | chemical compounds | en_US |
dc.subject | hydroxycinnamic acids | en_US |
dc.title | Chemical analysis of Hyssopus officinalis L. | en_US |
dc.title.alternative | Analiza chimică a speciei Hyssopus officinalis L. | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|