DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Fulga, Ala | |
dc.contributor.author | Pantea, Valeriana | |
dc.contributor.author | Gudumac, Valentin | |
dc.contributor.author | Todiraș, Mihail | |
dc.contributor.author | Tagadiuc, Olga | |
dc.date.accessioned | 2021-01-06T00:10:13Z | |
dc.date.available | 2021-01-06T00:10:13Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | FULGA, Ala, PANTEA, Valeriana, GUDUMAC, Valentin, TODIRAȘ, Mihail, TAGADIUC, Olga. Determination of the total content of polyphenols in dandelion = Determinarea conținutului total de polifenoli în păpădie. In: Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: abstract book. Chișinău, 2020, p. 664. | |
dc.identifier.uri | https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14652 | |
dc.description.abstract | Background. Polyphenols are natural antioxidants with a wide range of biological substances: antiinflammatory,
antibacterial, antiviral and antitumor. Dandelion must be a promising source of
polyphenols, take care to be special from drugs, to deal with adverse. Objective of the
study. Determination of the total storage content of polyphenols by the spectrophotometric
method. Material and Methods. Were subjected to the study, the dandelion leaves harvested in the
spring-autumn, 2018 from the spontaneous flora of the Republic of Moldova. The determination of the
total polyphenols content was performed in the dry matter and in the ethanolic extracts of 80, 50 and
20% by the spectrophotometric method (by Folin-Ciocalteu) at the UV-VIS spectrophotometer “Perkin
Elmer” Lambda 25 at 765 nm. Results. The content of total polyphenols, expressed in μg gallic acid
equivalent / g dry matter was 31.45 μg / g. In the ethanolic extracts of 80%, 50% and 20% the
polyphenols represented respectively 5.76 μg / ml, 19.0 μg / ml and 15.7 μg /
ml. Conclusion. Dandelion is an important source of polyphenols. The highest content was determined
in the dry matter and 50% ethanolic extracts.
Introducere. Polifenolii sunt antioxidanți naturali cu o gamă vastă de efecte biologice: antiinflamatorii,
antibacteriene, antivirale și antitumorale. Păpădia reprezintă o sursă promițătoare de polifenoli care, spre
deosebire de medicamentele clasice, nu manifestă efecte adverse. Scopul lucrării. Determinarea
conținutului total de polifenoli în păpădie prin metoda spectrofotometrică. Material și Metode. Au fost
supuse studiului frunzele de păpădie recoltate în perioada primăvară – toamnă 2018, din flora spontană
a Republicii Moldova. Determinarea conţinutului de polifenoli totali s-a efectuat în materia primă uscată
și în extractele etanolice de 80%, 50% și 20% prin metoda spectrofotometrică (după Folin-Ciocalteu) la
spectrofotometrul UV-VIS „Perkin Elmer” Lambda 25 la 765 nm. Rezultate. Conţinutul de polifenoli
totali, exprimat în μg acid galic echivalent / g materie primă uscată a constituit 31,45 μg/g. În extractele
etanolice de 80%, 50% și 20% polifenolii au reprezentat respectiv 5,76 μg/ml, 19,0 μg/ml și 15,7 μg/ml.
Concluzii. Păpădia reprezintă o sursă importantă de polifenoli. Cel mai înalt conținut a fost determinat
în substanța uscată și extractele etanolice de 50%. | en_US |
dc.publisher | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova | en_US |
dc.subject | dandelion | en_US |
dc.subject | polyphenols | en_US |
dc.subject | spectrophotometric method | en_US |
dc.title | Determination of the total content of polyphenols in dandelion | en_US |
dc.title.alternative | Determinarea conținutului total de polifenoli în păpădie | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 21-23 octombrie 2020: Abstract book
|