USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/14825
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBologa, Mircea
dc.contributor.authorVrabie, Elvira
dc.contributor.authorPaladii, Irina
dc.contributor.authorIliasenco, Olga
dc.contributor.authorStepurina, Tatiana
dc.contributor.authorVrabie, Valeria
dc.contributor.authorPolicarpov, Albert
dc.contributor.authorSprincean, Catalina
dc.date.accessioned2021-01-07T15:34:32Z
dc.date.available2021-01-07T15:34:32Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2587-3458
dc.identifier.issn2587-3466
dc.identifier.urihttps://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/94/71
dc.identifier.uriDOI: 10.38045/ohrm.2021.1.06
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14825
dc.description.abstractIntroduction. Whey is a by-product and an excellent source of proteins that is rather aggressive due to a large amount of organic substances it contains. The electroactivation of whey applied in the experiments is a wasteless method that allows the valorification of all whey components. β-lactoglobulin (β-Lg) makes up 50% of the whey proteins and 12% of the total protein content in milk. Material and methods. The recovery of β-Lg in protein-mineral concentrates (PMC) by electro-activation processing of different types of whey with different initial protein content was investigated in seven configurations. The recovery of protein fractions in the PMCs were analyzed via electrophoresis with sodium dodecyl sulfate (SDS-PAGE) and 15% non-denaturing polyacrylamide gel (PAAG). Results. Whey electro-fractionation and the obtaining of PMCs with predetermined protein content, namely of β-Lg, were studied on three whey types, processed at different treatment regimens and in seven configurations. The proper management of electroactivation by varying the treatment regimens will allow the electro-fractionation of different types of dairy by-products. Conclusions. The maximum amount of β-Lg recovered in PMCs on electroactivation is 66-71% depending on the processed whey and on the treatment regimens. Obviously, the extraction of β-Lg from initially lower protein content shows a higher recovery degree of β-Lg. The registered temperatures allows formation of PMCs without thermal denaturation.en_US
dc.description.abstractIntroducere. Zerul, ca unul dintre subprodusele lactate, fiind o sursă excelentă de proteine, se prezintă, de asemenea, ca un produs agresiv, din cauza substanțelor organice deținute în cantități mari. Electroactivarea zerului este o metodă non-reziduală care permite valorificarea tuturor componentelor din zer. β-lactoglobulina (β-Lg) reprezintă 50% din proteinele din zer și 12% din conținutul total de proteine ale laptelui. Material și metode. Extragerea β-Lg în concentrate proteice minerale (CPM), la electroactivarea diverselor tipuri de zer, cu un conținut proteic initial diferit, a fost cercetată în 7 configurații. Fracțiile proteice extrase din zer în CPM au fost analizate prin electroforeză cu dodecil sulfat de sodiu (SDS-PAGE) și concentrația gelului de poliacrilamida nedenaturant (PAAG) de 15%. Rezultate. Electrofracționarea zerului și obținerea CPM cu un conținut proteic predeterminat, și anume cu β-Lg, a fost demonstrată la prelucrarea a trei tiputi de zer, în regimuri de tratament diferite, cercetate în 7 configurații. Gestionarea corectă a electroactivării,cu variația regimurilor de tratament, permite electrofracționarea diferitelor subproduse lactate. Concluzii. Cantitatea maximă de β-Lg, extrasă în CPM la electroactivare, constituie 66-71%, în funcție de zerul procesat și de regimurile de tratare. Este evident că volumul de extragere a β-Lg din zerul cu un conținut proteic inițial mai mic, în CPM este mai mare. Temperaturile înregistrate permit formarea CPM fără denaturare termică.ro
dc.language.isoenen_US
dc.publisherAsociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofOne Health & Risk Management
dc.subjectwheyen_US
dc.subjectprotein-mineral concentratesen_US
dc.subjectβ-lactoglobulinen_US
dc.subjectelectroactivationen_US
dc.subject.ddcUDC: 637.344.8en_US
dc.titlePeculiarities of extraction of β-lactoglobuline in protein mineral concentrates at electroactivation of wheyen_US
dc.title.alternativeParticularitățile extragerii β-lactoglobulinei în concentrate proteice minerale la electroactivarea zeruluien_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 2 No 1, 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PECULIARITIES_OF_EXTRACTION_OF_b_LACTOGLOBULINE_IN_PROTEIN.pdf866.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback