|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Revista Farmaceutică a Moldovei
- Revista Farmaceutică a Moldovei 2017
- Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/16647
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Galaţanu, Alexandr | - |
dc.contributor.author | Smetanscaia, Anastasia | - |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T13:35:15Z | - |
dc.date.available | 2021-04-12T13:35:15Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | GALAŢANU, Alexandr, SMETANSCAIA, Anastasia. Determinarea cantitativă a izoflavonelor în suplimente alimentare cu conţinut de trifolium pretense = Quantitative determination of isoflavones in food supplements with trifolium pretense. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 33. ISSN 1812-5077. | en_US |
dc.identifier.issn | 1812-5077 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16647 | - |
dc.description | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova | en_US |
dc.description.abstract | Introducere. Isoflavonele sunt o sub-clasă a
flavonoidelor care se conţin în cantităţi mari în Fabacee ca
soia, trifoi sau lucemă. Aceste substanţe au ajuns în vizorul
cercetărilor odată cu descoperirea proprietăţilor benefice, în
special asupra organismului feminin. Conţinutul de
fitoestrogeni în plante, care este benefic în simptome
vasomotorii, cancer, tratamentul atrofiei vaginale, precum şi
prevenirea osteoporozei a dat startul unei noi teme de
cercetare. în ultimii ani se atestă creşterea numărului de
suplimente alimentare, în care se declară prezenţa
izoflavonelor, deseori ne fiind indicată concentraţia acestor
principii active.
Scopul lucrării. Evaluarea cantitativă a conţinutului de
izoflavone extrase prin diferite metodedin suplimente
alimentare.
Material şi metode. Cromatograful de lichide Shimadzu
cu detector spectrofotometric UV-VIS, coloana Nucleosil C18, 150x4 mm, marimea particulelor 5 pm, temperatura
coloanei 30°C, debitul fazei mobile l,0mL/min, injecţie
5pL, detector spectrofotometric UV-VIS, Â,=255 nm; faza
mobilă: metanol-apă (90:10); metanol 99,0% chimic pur,
capsule ”Pro Natura” (I) şi ” Nature’s Way Red Clover” (II),
ceai din părţi aeriene de Trifoi roşu (III); veselă şi ustensile
de laborator.
Rezultate. Extracţia izoflavonelor s-a realizat cu apă
purificată (t=80°C) şi metanol 80% pe baia de ultrasunet.
Extracţia cu apă a manifestat concentraţii mai ridicate de
izoflavone: I- 0,0016%, II- 0,03%, III- 0,007%. Rezultatele
obţinute la extracţia cu metanol sunt circa de 10-15 ori mai
mici, ceia ce denotă un randament nesatisfăcător de extracţie.
Dozarea izoflavonelor s-a efectuat prin metoda HPLC. în
produsele I şi I nu este stipulată concentraţia de izoflavone pe
ambalaj sau în prospect, astfel rezultatul obţinut nu poate fi
comparat cu cel declarat şi nu se poate aprecia dacă această
cantitate va realiza efectele terapeutice pretinse de producători,
în produsul HI cantitatea de izoflavone corespunde
conţinutului declarat.
Concluzii. Au fost utilizate metode simple şi rapide de
extracţie, fiind preferabilă extracţia cu apă. Se impune
necesitatea includerii obligatorii a concentraţiilor de principii
active în prospectele suplimentelor alimentare. | en_US |
dc.description.abstract | Introduction. Isoflavones are a sub-class of flavonoids
which can be found in large quantities in plants of Fabaceae
family like soy beans, clover or lucerne. These substances
interested the scientists after discovering their beneficial
properties especially for female health. Phytoestrogens,
which are beneficial in vasomotor symptoms, cancer, the
treatment of vaginal atrophy and prevention of osteoporosis
have created new topics for research. In the last years, the
number of food supplements containing isofravones has
increased, but it is not mentioned the concentration of the
active ingredient.
The aim of the study. Quantitative evaluation of
isoflavones from food supplements extracted by different
methods.
Material and methods. Liquid chromatograph Shimadzu
with a spectrophotometric detector UV-VIS, column
Nucleosil C-18, 150x4 mm, particle size 5 pm, column
temperature 30°C, mobile phase flow l,0mL/min,
inhection 5pL, spectrophotometric detector UV-VIS, k=255
nm; mobile phase: methanol-water (90:10); methanol 99,0%
chemically pure, capsules ’’Pro Natura” (I) and ” Nature’s
Way Red Clover” (II), tea from Red Clover (III); laboratory
utensils.
Results. The extraction of isoflavoneswas was performed
with purified water (t=80°C) and methanol 80% at ultrasonic
bath. The extraction with water showed a higher yeild of
extraction: 1-0,0016%, II- 0,03%, III- 0,007%. The extraction
with methanol showed a 10-15% lower extraction
concentration, thus showing a poorer yeild. Quantitative
determination was performed using HPLC. The concentration
of isoflavones is not mentioned on the package or prospect in
samples I and II, so the result cannot be compared with the
one declared and it is not possible to determine whether this
quantity is going to have the terapeutical effect alleged by
the manufacturers. In sample III, the quantity of isoflavones
coresponds with the mentioned quantity by the manufacturer.
Conclusions. There were used simple and quick methods
of extraction, giving preference to the extraction with water.
It requires to include the concentration of the active
ingredients in the food supplements. | en_US |
dc.publisher | Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | Revista Farmaceutică a Moldovei: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldova | en_US |
dc.subject | isoflavones | en_US |
dc.subject | quantitative determination | en_US |
dc.subject | HPLC | en_US |
dc.subject | extraction | en_US |
dc.title | Determinarea cantitativă a izoflavonelor în suplimente alimentare cu conţinut de trifolium pratense | en_US |
dc.title.alternative | Quantitative determination of isoflavones in food supplements with trifolium pratense | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|