USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16647
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGalaţanu, Alexandr-
dc.contributor.authorSmetanscaia, Anastasia-
dc.date.accessioned2021-04-12T13:35:15Z-
dc.date.available2021-04-12T13:35:15Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationGALAŢANU, Alexandr, SMETANSCAIA, Anastasia. Determinarea cantitativă a izoflavonelor în suplimente alimentare cu conţinut de trifolium pretense = Quantitative determination of isoflavones in food supplements with trifolium pretense. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 33. ISSN 1812-5077.en_US
dc.identifier.issn1812-5077-
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16647-
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Isoflavonele sunt o sub-clasă a flavonoidelor care se conţin în cantităţi mari în Fabacee ca soia, trifoi sau lucemă. Aceste substanţe au ajuns în vizorul cercetărilor odată cu descoperirea proprietăţilor benefice, în special asupra organismului feminin. Conţinutul de fitoestrogeni în plante, care este benefic în simptome vasomotorii, cancer, tratamentul atrofiei vaginale, precum şi prevenirea osteoporozei a dat startul unei noi teme de cercetare. în ultimii ani se atestă creşterea numărului de suplimente alimentare, în care se declară prezenţa izoflavonelor, deseori ne fiind indicată concentraţia acestor principii active. Scopul lucrării. Evaluarea cantitativă a conţinutului de izoflavone extrase prin diferite metodedin suplimente alimentare. Material şi metode. Cromatograful de lichide Shimadzu cu detector spectrofotometric UV-VIS, coloana Nucleosil C18, 150x4 mm, marimea particulelor 5 pm, temperatura coloanei 30°C, debitul fazei mobile l,0mL/min, injecţie 5pL, detector spectrofotometric UV-VIS, Â,=255 nm; faza mobilă: metanol-apă (90:10); metanol 99,0% chimic pur, capsule ”Pro Natura” (I) şi ” Nature’s Way Red Clover” (II), ceai din părţi aeriene de Trifoi roşu (III); veselă şi ustensile de laborator. Rezultate. Extracţia izoflavonelor s-a realizat cu apă purificată (t=80°C) şi metanol 80% pe baia de ultrasunet. Extracţia cu apă a manifestat concentraţii mai ridicate de izoflavone: I- 0,0016%, II- 0,03%, III- 0,007%. Rezultatele obţinute la extracţia cu metanol sunt circa de 10-15 ori mai mici, ceia ce denotă un randament nesatisfăcător de extracţie. Dozarea izoflavonelor s-a efectuat prin metoda HPLC. în produsele I şi I nu este stipulată concentraţia de izoflavone pe ambalaj sau în prospect, astfel rezultatul obţinut nu poate fi comparat cu cel declarat şi nu se poate aprecia dacă această cantitate va realiza efectele terapeutice pretinse de producători, în produsul HI cantitatea de izoflavone corespunde conţinutului declarat. Concluzii. Au fost utilizate metode simple şi rapide de extracţie, fiind preferabilă extracţia cu apă. Se impune necesitatea includerii obligatorii a concentraţiilor de principii active în prospectele suplimentelor alimentare.en_US
dc.description.abstractIntroduction. Isoflavones are a sub-class of flavonoids which can be found in large quantities in plants of Fabaceae family like soy beans, clover or lucerne. These substances interested the scientists after discovering their beneficial properties especially for female health. Phytoestrogens, which are beneficial in vasomotor symptoms, cancer, the treatment of vaginal atrophy and prevention of osteoporosis have created new topics for research. In the last years, the number of food supplements containing isofravones has increased, but it is not mentioned the concentration of the active ingredient. The aim of the study. Quantitative evaluation of isoflavones from food supplements extracted by different methods. Material and methods. Liquid chromatograph Shimadzu with a spectrophotometric detector UV-VIS, column Nucleosil C-18, 150x4 mm, particle size 5 pm, column temperature 30°C, mobile phase flow l,0mL/min, inhection 5pL, spectrophotometric detector UV-VIS, k=255 nm; mobile phase: methanol-water (90:10); methanol 99,0% chemically pure, capsules ’’Pro Natura” (I) and ” Nature’s Way Red Clover” (II), tea from Red Clover (III); laboratory utensils. Results. The extraction of isoflavoneswas was performed with purified water (t=80°C) and methanol 80% at ultrasonic bath. The extraction with water showed a higher yeild of extraction: 1-0,0016%, II- 0,03%, III- 0,007%. The extraction with methanol showed a 10-15% lower extraction concentration, thus showing a poorer yeild. Quantitative determination was performed using HPLC. The concentration of isoflavones is not mentioned on the package or prospect in samples I and II, so the result cannot be compared with the one declared and it is not possible to determine whether this quantity is going to have the terapeutical effect alleged by the manufacturers. In sample III, the quantity of isoflavones coresponds with the mentioned quantity by the manufacturer. Conclusions. There were used simple and quick methods of extraction, giving preference to the extraction with water. It requires to include the concentration of the active ingredients in the food supplements.en_US
dc.publisherAsociația Farmaciștilor din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista Farmaceutică a Moldovei: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldovaen_US
dc.subjectisoflavonesen_US
dc.subjectquantitative determinationen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectextractionen_US
dc.titleDeterminarea cantitativă a izoflavonelor în suplimente alimentare cu conţinut de trifolium pratenseen_US
dc.title.alternativeQuantitative determination of isoflavones in food supplements with trifolium pratenseen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DETERMINAREA_CANTITATIVA_A_IZOFLAVONELOR.pdf1.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback