- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- One Health & Risk Management
- One Health & Risk Management 2021
- One Health & Risk Management Vol. 2 No 3, 2021
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/17881
Title: | Biochemical composition changes of gram-negative microorganisms under the action of new chemical compounds |
Other Titles: | Modificările conținutului biochimic al microorganismelor gramnegative supuse acțiunii compușilor chimici noi |
Authors: | Lozan-Tirsu, Carolina Zariciuc, Elena |
Keywords: | antimicrobial activity;antioxidant-enzyme activity;chemical compounds;CT;SOD |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Abstract: | Introduction. It is known that the enzymes catalase (CT) and superoxide dismutase (SOD)
are actively involved in protecting cells of microbial pathogens against the biochemical factors produced by macrophages in vivo, in order to stop infection. Therefore, this study was
aimed to quantify the parameters of the antioxidant-enzyme activities within the reference
cultures under the action of selected new chemical compounds.
Material and methods. Cu (II) coordination compounds, Co (II) and Zn (II) were included
as “in vitro” study material, as well as aromatic propenones synthesized at the Department
of Inorganic Chemistry, at State University of Moldova. The antimicrobial effects were tested
on three gram-negative reference strains. The enzymatic activity of SOD and the CT activity
was determined to assess the pathogen-induced changes in the antioxidant status under the
action of newly tested compounds.
Results. The new chemical compounds showed a significant decrease in the antioxidant enzymatic activities of SOD and CT, induced in all reference strains used, which indicates an
intense oxidative stress generated by the tested compounds.
Conclusions. The specific activity of new chemical compounds on primary antioxidant enzymes, which represent pathogenicity factors of infectious agents, allows us to assume the
benefits of in vivo effect of new native substances, as well as to recommend the selected compounds for further biomedical tests. Introducere. Se știe că enzimele catalaza (CT) și superoxid dismutaza (SOD) se implică activ
în protecția microorganismelor patogene contra factorilor biochimici, produși de macrofage
in vivo pentru a stopa infecția. Prin urmare, considerăm utilă cuantificarea parametrilor ce
reflectă activitatea enzimelor antioxidante în culturile de referință la acțiunea compușilor
chimici nou selectați.
Material și metode. În calitate de obiecte de studiu in vitro au servit compușii coordinativi
ai Cu (II): Co(II), Zn(II), dar și propenonele aromatice sintetizate la Catedra de chimie anorganică a Universității de Stat din Moldova. Efectele antimicrobiene au fost testate pe 3 tulpini de referință Gram-negative. A fost determinată activitatea enzimelor SOD și CT pentru
a aprecia modificările statutului antioxidant al culturilor de microorganisme patogene sub
influența compușilor nou testați.
Rezultate. Compușii chimici noi induc în toate culturile de referință testate o reducere semnificativă a nivelului de activitate a enzimelor antioxidante SOD și CT, ceea ce indică
prezența unui stres oxidativ intens, generat de compușii testați.
Concluzii. Acțiunea specifică a compușilor chimici noi asupra enzimelor antioxidante primare, care constituie unul dintre factorii de patogenitate a agenților infecțioși, permite presupunerea unui eventual efect benefic in vivo al noilor substanțe autohtone și recomandarea
compușilor selectați pentru teste biomedicale. |
metadata.dc.relation.ispartof: | One Health & Risk Management |
URI: | https://doi.org/10/38045/ohrm.2021.3.09 http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17881 https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/140/98 |
ISSN: | 2587-3466 2587-3458 |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 2 No 3, 2021
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|