USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/18176
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAlbu, Adriana
dc.contributor.authorAbdulan, Irina
dc.contributor.authorGhica, Catalin Dragos
dc.date.accessioned2021-10-16T16:44:36Z
dc.date.available2021-10-16T16:44:36Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2587-3466
dc.identifier.issn2587-3458
dc.identifier.uriDOI: 10.38045/ohrm.2021.4.08
dc.identifier.urihttps://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/15/16
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18176
dc.description.abstractIntroduction. Eating habits are formed in the first years of life and sometimes persist throughout lifetime. It is necessary to develop coherent nutritional educational programs to guide adolescents towards a healthy diet. Material and methods. The study was conducted on a group of 194 students from the ninth and the twelfth grade from Dimitrie Cantemir High School in Iasi. These young people were evaluated for their physical development with the help of body mass index and eating habits. Eating habits were assessed on the basis of a weekly food intake questionnaire. The processing of the results was carried out by the Pearson test. Results. Physical development was mainly at normal values (68.55%). There were 19.07% underweight students but also 12.37% young people with obesity. Milk was present in menus especially 2-3 times (35.05%) or 1 time (25.77%) per week, with insignificant differences by class and sex. Chicken meat was mainly consumed 2-3 times a week (42.78%) with insignificantly differing in classes, but significant in gender (p˂0.001). Vegetables were consumed especially 2-3 times (30.92%) per week or daily (28.35%). Sweets were consumed mainly on a daily basis (29.89%) or 2-3 times (26.28%) per week. Conclusions. The eating habits of students surveyed were different in girls than in boys, an aspect that draws attention to young females for whom identification with the current ideal of beauty is essential.en_US
dc.description.abstractIntroducere. Obiceiurile alimentare se formează în primii ani de viață și uneori persistă dea lungul vieții. Este necesar să se dezvolte programe educaționale nutriționale coerente pentru a ghida adolescenții către o dietă sănătoasă. Material și metode. Studiul a fost realizat pe un grup de 194 de elevi din clasele a IX-a și a XII-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași. La acești tineri a fost apreciată dezvoltarea fizică cu ajutorul indicelui de masă corporal și al obiceiurilor alimentare, care au fost evaluate pe baza unui chestionar săptămânal privind consumul de alimente. Prelucrarea rezultatelor a fost efectuată cu ajutorul testului Pearson. Rezultate.Dezvoltarea fizică s-a încadrat, mai ales, la valori normale (68,55%). S-au identificat 19,07% elevi subponderali și 12,37% tineri cu obezitate. Laptele a fost prezent în meniuri în special de 2-3 ori (35,05%) sau de 1 dată (25,77%) pe săptămână, cu diferențe nesemnificative, în funcție de clasă și de sex. Carnea de pui s-a consumat în principal de 2-3 ori pe săptămână (42,78%), cu diferențe nesemnificative pe clase, dar semnificative după sex (p˂0,001). Legumele s-au consumat în special de 2-3 ori (30,92%) pe săptămână sau zilnic (28,35%). Dulciurile s-au consumat mai ales zilnic (29,89%) sau de 2-3 ori (26,28%) pe săptămână. Concluzii.Obiceiurile alimentare ale elevilor chestionați diferă la fete față de băieți, aspect care atrage atenția asupra adolescentelor pentru care identificarea cu idealul actual de frumusețe este esențială.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherAsociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofOne Health & Risk Managementen_US
dc.subjectphysical developmenten_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjecthigh school studentsen_US
dc.subject.ddcCZU: [613.96+613.2]-053.7(498-21)en_US
dc.titlePhysical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir High School in Iasien_US
dc.title.alternativeDezvoltarea fizică și obiceiurile alimentare ale unui lot de adolescenți de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iașien_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PHYSICAL_DEVELOPMENT_AND_EATING_HABITS_OF_A_TEENAGE_GROUP.pdf332.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback