DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Petcu, Igor | |
dc.contributor.author | Starciuc, Nicolae | |
dc.date.accessioned | 2021-10-16T17:07:59Z | |
dc.date.available | 2021-10-16T17:07:59Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.issn | 2587-3466 | |
dc.identifier.issn | 2587-3458 | |
dc.identifier.uri | https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/15/16 | |
dc.identifier.uri | DOI: 10.38045/ohrm.2021.4.12 | |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18180 | |
dc.description.abstract | Introduction. Currently, various biologically active substances, preferably of biological and
not synthetic origin, with having a growth stimulating effect, are frequently used as food
additives in the poultry industry. Some of these substances with a stimulating effect on the
growth of chickens are represented by the biomass obtained from apathogenic strains of
Streptomycetes.
Material and methods. The investigations were conduvted within the ILR “Avicola Sărătenii-Vech” v. Sărătenii Vechi, Telenești district. The biological material was one-day-old Adler's silver chickens. The research was carried out on 150 chickens (one control and two experimental), which were randomly distributed in three groups of 50 chickens in each.
Results. The dynamics of body weight was higher in the experimental group of chickens
which, received biomass of Streptomycetes, indicating that the chickens in experimental
group II recorded a 5.1% increase in body weight compared to chickens from the control
group. The analysis of blood indices showed a slight increase of the number of lymphocytes
and eosinophils, from 4 to 9% in experimental group II.
Conclusions. The use of biomass of Streptomycetes in feeding the experimental grup of
chickens demonstrated an increase of body weight with 5.1% compared to the chickens from
the control group. The biomass of Streptomycetes stimulated an increase of the number of
limbocytes and eosinophils in chickens from the experimental group II, thus demonstrating
an immunostimulatory effect | en_US |
dc.description.abstract | Întroducere. În industria avicolă sunt utilizate frecvent, ca aditivi furajeri, diferite substanțe biologic active, cu efect stimulator, de creștere, cu predilecție de origine biologică și nu
de ordin sintetic. Unele dintre aceste substanțe, cu efect stimulator de creștere a tineretului
avicol, sunt reprezentate de biomasa obținută din Streptomicete apatogen.
Material și metode. Investigațiile au fost organizate în cadrul SRL „Avicola SărăteniiVechi” s. Sărătenii Vechi, r-nul Telenești. Materialul biologic a fost reprezentat de puii de
rasa Argintie de Adler, în vârstă de o zi. Cercetările au fost realizate pe trei loturi a câte 50
de pui, distribuiți aleatoriu (unul martor și două experimentale).
Rezultate. Analiza dinamicii greutății corporale a demonstrat faptul că puii din lotul experimental II, cărora li s-a administrat biomasa de streptomicete, au înregistrat o creștere de
5,1 % în greutatea corporală, comparativ cu puii din lotul martor. Analiza sângelui a demonstrat o creștere ușoară a numărului de limfocite și eozinofile cu 4-9%, la lotul II experimental.
Concluzii. Utilizarea biomasei de Streptomicete în rația tineretul avicol a influențat pozitiv
indicii de masă corporală, puii din lotul experimental înregistrând o creștere în greutatea
corporală de 5,1%, comparativ cu lotul martor. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | One Health & Risk Management | en_US |
dc.subject | chickens | en_US |
dc.subject | biomass of Streptomycetes | en_US |
dc.subject | body weight | en_US |
dc.subject | resistance | en_US |
dc.subject.ddc | CZU: 636.5/.6-085:579.873.7 | en_US |
dc.title | Utilizarea biomasei din streptomicete ca stimulator al unor indici sanguini la tineretul avicol | en_US |
dc.title.alternative | The use of biomass of streptomycetes as a stimulator of some body indices of chickens | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 2 No 4, 2021
|