USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/18805
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPompuș, Irina-
dc.contributor.authorBenea, Anna-
dc.contributor.authorBabina, Iulia-
dc.date.accessioned2021-11-29T11:32:25Z-
dc.date.available2021-11-29T11:32:25Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationPOMPUȘ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldova = Studiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 437. ISBN 978-9975-82-223-7.en_US
dc.identifier.isbn978-9975-82-223-7-
dc.identifier.urihttps://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf-
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18805-
dc.descriptionCentrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Catedra de farmacognozie şi botanică farmaceutică, USMF „Nicolae Testemiţanu”en_US
dc.description.abstractBackground. Origanum vulgare, a medicinal and aromatic species is important due to its antibacterial, antioxidant, antiviral, antifungal properties, supported by the complex chemical composition. In the Republic of Moldova the species is represented by the suspicions O. vulgare subsp vulgar (Ovv) and O. vulgare subsp hirtum (Ovh). Objective of the study. Identification and determination of the total phenolic compounds in O. vulgare genotypes belonging to both subspecies (Ovv, Ovh), these being created at IGFPP. Material and Methods. Were evaluated 7 Ovv genotypes and 8 Ovh genotypes. Dried extracts were obtained by fractional maceration with shaking. Phenolic compounds were identified by thin layer chromatography. Total polyphenols were determined spectrophotometrically. Results. Rutoside, hyperoside and caffeic acid were identified in Ov ssp. vulgare and Ov ssp. hirtum genotypes analysed. The total polyphenol content, expressed as gallic acid equivalent, was higher in dried extracts of Ov ssp. vulgare (51, 67-68.50 mg GA/g dry extract) compared to dried extracts of Ov ssp. hirtum (35.57-49.52 mg GA/g dry extract. The total hydroxycinnamic acids, were higher in the plant products of Ov ssp. hirtum genotypes (4.65-6.48%) compared to the plant products of Ov ssp. vulgare (3.68-4.73%). Conclusion. The plant and extractive products of Ovv and Ovh genotypes, developed in the RM, require chemical and biological studies in order to be used as phytotherapeutic products in the pharmaceutical industry and as preservatives in the food industry. Research was carried out within the project of the State Program 20.80009.5107.07.en_US
dc.description.abstractIntroducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e importantă datorită proprietăților sale antibacteriene, antioxidante, antivirale, antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În Republica Moldova specia e reprezentată de suspeciile O. vulgare subsp vulgar (Ovv) și O. vulgare subsp hirtum (Ovh). Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de compuși fenolici în genotipuri de O. vulgare ce aparțin ambelor subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP. Material și Metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri de Ovh. Extractele uscate din partea aeriană a plantei s-au obținut prin macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat spectrofotometric. Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida, hiperozida și acidul cafeic. Conținutul total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a fost mai înalt în extractele uscate de Ovv (51, 67-68,50 mg GA/g extract uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g extract uscat. Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la genotipurile de Ovh (4,65-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de Ovv (3,68-4,73%). Concluzii. Produsele vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru a fi valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca conservanți în industria alimentară. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.5107.07.en_US
dc.publisherUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofConferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021en_US
dc.subjectphenolic compoundsen_US
dc.subjectgenotypesen_US
dc.subjectO. vulgare ssp. vulgareen_US
dc.subjectO. vulgare ssp. hirtumen_US
dc.titleChemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldovaen_US
dc.title.alternativeStudiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldovaen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
437_CHEMICAL_STUDY_OF_GENOTYPES_OF_ORIGANUM_VULGARE_SSP._VULGARE_L._AND_Pompus.pdf432.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback