DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Cojocaru-Toma, Maria | - |
dc.contributor.author | Vameș, Mariana | - |
dc.date.accessioned | 2021-12-06T13:42:20Z | - |
dc.date.available | 2021-12-06T13:42:20Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | COJOCARU-TOMA, Maria, VAMEȘ, Mariana. Compuși fenolici în reziduuri de Lavandula angustifolia Mill.: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: culegere de postere. 2021, p. 189. | en_US |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19210 | - |
dc.description | Catedra de farmacognozie și botanică farmaceutică,
USMF “Nicolae Testemițanu” | en_US |
dc.description.abstract | Introducere. USMF “Nicolae Testemițanu”
Lavandula angustifolia Mill., f. Lamiaceae, originară
din Bazinul Mediteranean, manifestă efecte
antibacteriene, antifungice, carminative, sedative și
antidepresive, în baza monoterpenoidelor aciclice:
(linalool (35%), acetat de linalil (14.%), lavandulol,
geraniol) și conținut de polifenoli.
Scopul studiului.
Determinarea totalului de polifenoli și de flavonoide
în 2 reziduuri: Lavandulae R-1 (dimensiuni medii a
particulelor de 0,5 mm) și Lavandulae R-2
(dimensiuni medii a particulelor de 15-20 mm).
Material și Metode.
Reziduul uscat din părți aeriene de levănțică, obținut
după extragerea UV prin hidrodistilare, divizat în 2
loturi, a fost supus extragerii compușilor fenolici cu
etanol 96% în aparatul Soxhlet, în 5 cicluri.
Conținutul total de polifenoli a fost determinat
spectrofotometric după Folin-Ciocalteu, iar totalul
de flavonoide s-a dozat cu soluție de clorură de
aluminiu 25 g/L.
Rezultate.
Rezultatele denotă, că reziduul Lavandulae (R-1),
obținut din PV cu dimensiuni mai mici (0,5 mm) are
un conținut mai mare de polifenoli, exprimat în acid
galic (2,19 %) și totalul de flavonoide exprimat în
rutozidă (2,03%), urmat de reziduu Lavandulae R-2
(dimensiunile PV 20 mm) cu un conținut de polifenoli
(1,12%) și flavonoide (1,43%).
Concluzii. Reziduurile de levănțică pot fi utilizate ca
sursă de polifenoli, iar conținutul total de polifenoli
și flavonoide depinde de metoda de extragere și de
gradul de fărămițare a produselor vegetale. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 | en_US |
dc.subject | Lavandula angustifolia Mill. | en_US |
dc.subject | reziduu | en_US |
dc.title | Compuși fenolici în reziduuri de Lavandula angustifolia Mill. | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: Culegere de postere
|