USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/19632
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDanchuk, Vyacheslav
dc.contributor.authorMidyk, Svitlana
dc.contributor.authorUshkalov, Valerii
dc.contributor.authorIakubchak, Olga
dc.contributor.authorHryshchuk, Ihor
dc.contributor.authorDavydovska, Liliana
dc.date.accessioned2022-01-25T11:44:29Z
dc.date.available2022-01-25T11:44:29Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationDANCHUK, Vyacheslav, MIDYK, Svitlana, USHKALOV, Valerii, et al. Fatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiv. In: One Health & Risk Management. 2022, vol. 3, no. 1, pp. 38-43. ISSN 2587-3466. DOI: 10.38045/ohrm.2022.1.05en_US
dc.identifier.issn2587-3458
dc.identifier.issn2587-3466
dc.identifier.urihttps://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/284/265
dc.identifier.uriDOI: 10.38045/ohrm.2022.1.05
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19632
dc.description.abstractIntroduction. There are several important aspects requiring a control of fatty acid composition in drinking milk distributed across the retail stores: milk is one of the main consumer products; fatty acids are the main energy substrates, involved in the synthesis of cellular structural components, whereas their interaction might impact the intensity of body growth and development; the fatty acid composition of milk varies depending on the diet and the animal's specific physiological state; in case of udder diseases, a change milk composition may occur; prevention of product counterfeiting distributed across the retail stores. Material and methods. The present research examined milk samples from five dairy producers that distribute their products across the retailing chains in Kyiv. Milk samples were collected to determine the fatty acid composition. Milk fat was extracted following the Folch method. The milk fatty acid content assessment was carried out by gas chromatography. Results. 20 fatty acids were identified in the tested milk samples. A higher level of saturated fatty acids was recorded in milk from "Ferma" and "Selyanskoye for kids" dairy producers. The highest content of unsaturated fatty acids was registered in products of “Ukrainskoe” and “Molokia” dairy trademarks. Conclusions. The fatty acid composition of the drinking cow’s milk distributed across trading networks in Kiev was found to be heterogeneous, by differing in the content of both long-chain saturated fatty acids and unsaturated fatty acids.en_US
dc.description.abstractIntroducere. Există câteva aspecte importante care necesită un control riguros al compoziției acizilor grași din laptele de băut distribuit în magazinele de vânzare cu amănuntul: laptele este unul dintre produsele esențiale de consum; acizii grași sunt principalele substraturi energetice implicate în sinteza componentelor structurale celulare, în timp ce interacțiunea lor ar putea afecta intensitatea dezvoltării organismului uman; compoziția acizilor grași din lapte variază în funcție de alimentație și de starea fiziologică specifică animalului; în cazul bolilor ugerului poate surveni modificarea compoziției laptelui; prevenirea contrafacerii produselor lactate distribuite în magazinele de vânzare cu amănuntul. Material si metode. Prin prezenta cercetare s-au examinat mostrele de lapte de la cinci producători de lactate care își distribuie produsele prin lanțurile de vânzare cu amănuntul din or. Kiev pentru a determina compoziția acizilor grași. Grăsimea din lapte a fost extrasă prin metoda Folch. Evaluarea conținutului de acizi grași din lapte a fost efectuată prin cromatografie gazoasă. Rezultate. În probele de lapte testate au fost identificați 20 de acizi grași. Un nivel mai ridicat de acizi grași saturați a fost înregistrat în laptele de la producătorii de lactate „Ferma” și „Selyanskoye pentru copii”. Cel mai mare conținut de acizi grași nesaturați a fost înregistrat în produsele mărcilor comerciale de lactate „Ukrainskoe” și „Molokia”. Concluzii. Compoziția de acizi grași din laptele de vacă distribuit în rețelele comerciale din or. Kiev s-a dovedit a fi heterogenă, prin diferența în conținutul atât de acizi grași saturați cu lanț lung, cât și de acizi grași nesaturați.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherAsociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofOne Health & Risk Managementen_US
dc.subjectfatty acidsen_US
dc.subjectdrinking cow's milken_US
dc.subject.ddcCZU: 637.12.04/.07:339.378(477-25)en_US
dc.titleFatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiven_US
dc.title.alternativeCompoziția acizilor grași în laptele de vacă de băut din rețelele comerciale din or. Kiev, Ucrainaen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 3 No 1, 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FATTY_ACID_COMPOSITION_OF_DRINKING_COW_S_MILK_TRADE_NETWORKS.pdf344.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback