DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | Chirlici, Alexei | - |
dc.contributor.author | Rubanovici, Vladislav | - |
dc.contributor.author | Cebanu, Serghei | - |
dc.contributor.author | Rimis, Constantin | - |
dc.date.accessioned | 2022-10-21T12:28:37Z | - |
dc.date.available | 2022-10-21T12:28:37Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.issn | 2587-3458 | - |
dc.identifier.issn | 2587-3466 | - |
dc.identifier.uri | DOI: 10.38045/ohrm.2022.4.01 | - |
dc.identifier.uri | https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/345/344 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/21939 | - |
dc.description.abstract | Introduction. Sugars consumed in reasonable quantities play a beneficial role for the hu-man body. However, the type of carbohydrates in the diet (digestible or non-digestible) matters, and in recent decades research has clearly shown that excessive consumption of refined sugar (as such or hidden in various foods) has negative effects on public health. Material and methods. The paper presents a synthesis of official international and national reports, as well as recent bibliographic sources on the occurrence of certain non-communicable diseases (NCDs) as a result of excessive sugar consumption. A focused search of specialized literature sources was conducted using the search engine Google Scholar, PubMed, Research for Life and Medline, starting from the keyword’s sugars, health and non-communicable diseases. Results. Excessive consumption of refined sugar contributes to the emergence of various NCDs such as diseases of the circulatory system, type 2 diabetes, obesity, metabolic syndrome or tooth decay. According to the WHO recommendations, in order to reduce the consumption of refined sugar, complex, multisectoral nutritional and public health inter-ventions are needed. Conclusions. In order to prevent NCDs associated with the nutritional factor, especially with excessive consumption of refined sugar, in the Republic of Moldova, it is important to implement cost-effective interventions both socially and economically. | en_US |
dc.description.abstract | Introducere. Zaharurile consumate în cantități raționale au un rol benefic pentru organismul uman. Contează însă tipul de carbohidrați din dietă (digerabili sau nedigerabili), iar în ultimele decenii cercetările au demonstrat în mod evident faptul că un consum exagerat de zahăr rafinat (ca atare sau camuflat în diferite produse alimentare) are efecte negative asupra sănătății populației. Material și metode.Lucrarea este o sinteză a unor rapoarte oficiale naționale și internaționale, precum și a surselor bibliografice recente privind apariția anumitor boli netransmisibile (BNT), ca rezultat al consumului exagerat de zaharuri. A fost efectuată o cercetare axată pe sursele de literatură de specialitate, folosind motorul de căutare Google Scholar, PubMed, Research for Life și Medline, plecând de la cuvintele-cheie zaharuri, sănătate și boli netransmisibile. Rezultate. Consumul exagerat de zahăr rafinat contribuie la apariția diverselor BNT, cum ar fi: maladiile sistemului circulator, diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, sindromul metabolic sau cariile dentare. Conform recomandărilor OMS, în scopul reducerii consumului de zahăr rafinat, sunt necesare intervenții nutriționale și de sănătate publică complexe, multisectoriale. Concluzii.În scopul prevenirii BNT, asociate cu factorul nutrițional, în special cu un con-sum excesiv de zahăr rafinat, este importantă implementarea în Republica Moldova a intervențiilor cost-eficiente atât sub aspect social, cât și sub aspect economic. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova | en_US |
dc.relation.ispartof | One Health & Risk Management | en_US |
dc.subject | sugar | en_US |
dc.subject | carbohydrates | en_US |
dc.subject | health | en_US |
dc.subject | non-communicable diseases | en_US |
dc.subject.ddc | CZU:613.263:641.13+616.1/.8 | en_US |
dc.title | Sugars and non-transmissible diseases | en_US |
dc.title.alternative | Zaharurile și bolile netransmisibile | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 3 No 4, 2022
|